Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Az evés lélektana

Paraméterek

Sorozat PSZI Könyvek
Szerző Forgács Attila
Cím Az evés lélektana
Alcím Harmadik, bővített kiadás
Kiadó Akadémiai Kiadó
Kiadás éve 2018
Terjedelem 370 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 05 9907 8
Eredeti ár:
3.200 Ft
3.040 Ft
Online kedvezmény: 5%

A modern ember lelkének alagsorában még mindig ott élnek távoli ősei, akik primitív vágyak formájában irányítják különös evési magatartását. Az olvasó az evéslélektan és a táplálkozástudomány egy merészen új megközelítését tartja kezében. A könyv mindazokhoz szól, akik esznek vagy fogyókúráznak, és szeretnék megérteni az evés rejtett mozgatóerőit.

Leírás

A modern ember, ez a „moho sapiens” jóval többet eszik a szükségesnél. Közben vagyonokat sem sajnál különféle testsúlyfogyasztó technikákra, melyek eredménye félév múlva már alig látható. Az elhízottak aránya ahelyett, hogy csökkenne, egyre csak emelkedik. Még fél évszázad, és a fejlett országokban mindenki rémesen kigömbölyödik. Az ésszerű életmód és az étkezési tanácsok nem elegendőek a probléma megoldására. A tudatos fogyási szándék ellen – jóval erősebb – ősi, tudatalatti erők hatnak. Az ember eredeténél fogva gyűjtögető-eszegető lény, aki örömeit és bánatait hajlamos „elenni”. Éhségérzetét elsődlegesen nem az élettani jelzések, hanem bizonyos ősemóciók (archetípusok) váltják ki. A modern ember lelkének alagsorában még mindig ott élnek távoli ősei, akik primitív vágyak formájában irányítják különös evési magatartását. Az olvasó az evéslélektan és a táplálkozástudomány egy merészen új megközelítését tartja kezében. A könyv mindazokhoz szól, akik esznek vagy fogyókúráznak, és szeretnék megérteni az evés rejtett mozgatóerőit.
 
Írta: Forgács Attila

Tartalom

Előszó

Bevezetésként

Az evéssel kezdődött

Az emberiség hajnala és a húsevés

Orális háborúk

Kultúrateremtő evés

Táplálékmegosztás és kereskedelem

Áldozati ételek

Az emberiség rövid orális története

A táplálkozás muzeális rétegei

A szájlény

Gasztroskizofrénia

Gasztropszichológiai kutatások

A táplálkozászavarok vizsgálata

Az evés, az étel és a testméret szimbolikus-archaikus jelentésrétegei

Pszichoarcheológiai módszerek a táplálkozáskutatásban

Az étel és evés általános jelentései

Evészavarok és hatalmi viszonyok

A nagyobb kutya

Enyém a vár, enyém a lekvár

Zabálási versenyek és lovagi ütközetek

Légy sovány!

Légy kövér!

Dagadó keblek, nagyképűség és pöffeszkedés

Vadászat: az úri kiváltság

Fejedelmi szakácsdinasztiák

Asztalfő: a domináns hely

Ételadag és dominancia

Státusjelző ételek

Defenzív evés

A félelem lenyelhető

Nyugiba eszem magam

Eszel vagy megesznek

Jókedv és zabálás

Bélpoklos hősök

A nagy zabálás

Óriás ételek

Fogyasztói világ

Mértéktartó evés

Bőség és igazságtalanság

Agresszív evés

Az agresszív éhség

Az éhező személyiség

Szadisztikus ételek

Lenyelt agresszió

Bevezetés a kannibalisztikába

Majomba oltott farkas

Az ember étellé válása

Fogak: az agresszió elemi fegyverei

Száj: az arc csatatere

Fogak, kések, villák és kardok

Zsír védőpáncél

Szeretet evés

Ételanya

Édenisztikus élmény

Édes anyatej: a szeretet és a boldogság zamata

Keserű kellemetlenségek

Savanyú a szőlő

Só: az eredet íze

Kopulatív kannibalizmus

Istenevés

Kapcsolatépítő evés

Éhségsztrájk

Orális közösségek

Együtt evés és szövetség

Identitást kifejező ételek

Csókkirályok

Az utálatos „végtermék”

Szexuális étkezés

Bekebelező orgazmus

Az orr szexualizálódása

Szexualitás: a magasabb rangú evés

Vérszomjas csábítók

Szexuálkannibalizmus a szépirodalomban

Halálos szerelem

Szeméremajak

Paszuly, tök, tojás, mogyoró hímvessző

Étkezés és koitusz

Éhség és nemi vágy

Ételkészítés és nemi izgalom

Táplálkozászavarok és szexualitás

Nagy test, nagy élvezet

Testerekció I. – az elhízás

Testerekció II. – a body building

Megtermékenyítő evés

Evés és megtermékenyülés

Has vagy gólya?

Nagy test: termékenységvarázslat

Evészavarok és termékenység

Élelem: az élet eleme

Térfoglaló élet

Az élet éhes

A halál is éhes

Életet áhítozó szomj

Halálízű ételek

Agónia és étvágytalanság

Halál: a tökéletes fogyókúra

Halál, most megeszlek!

Enni vagy nem lenni

(L)étkérdés: enni vagy nem enni?

Életösztönök hasadása

A daganat

Az élelemből nyert értelem metaforái

Száj: a közvetlen tapasztalat forrása

Lenyelt értelem

Megetetett emberek

Tudásszomj

Szellemi előételek, pohárköszöntők és tósztok

Kávéházak: orális-szellemi intézmények a polgári világban

McCannibal a „per os tanulás” apostola

Proust elnyelt emlékei

Zárszó

Utószó

Találkozásom a gasztropszichológiával

A pszichológia az evésről

A pszichoanalízis

A behaviorizmus

A szociális tanuláselmélet

Az evolúciós pszichológia

A neuropszichológia

A humanisztikus pszichológia

A kognitív pszichológia

A gasztropszichológia hazai bontakozása

Globesity, a tömeges elhízás pszichológiája

Az externális evés

Gasztroszemantika

Gasztrolingvisztika és éttermi költészet

Gasztrokibernetika

Patokibernetika

Gasztrokibernetikus terápia

A Potenciális Evészavar Generátor

Irodalomjegyzék