Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Az igazi Bruno Bettelheim

Paraméterek

Szerző Pollak, Richard
Cím Az igazi Bruno Bettelheim
Kiadó Európa Könyvkiadó
Kiadás éve 2005
Terjedelem 557 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 963 07 7572 7
Eredeti ár:
3.800 Ft
3.420 Ft
Online kedvezmény: 10%

Bruno Bettelheim ma, tizenöt évvel a halála után néhány könyvével szilárdan őrzi helyét az olvasott, sokat idézett pszichológusok között, de az ötvenes-hatvanas években nem egyszerűen „egy” neves pszichológus volt, hanem valóságos médiasztár.

Leírás

Bruno Bettelheim ma, tizenöt évvel a halála után néhány könyvével (Az elég jó szülő, A mese bűvölete és a bontakozó gyermeki lélek, A végső határ) szilárdan őrzi helyét az olvasott, sokat idézett pszichológusok között, de az ötvenes-hatvanas években nem egyszerűen „egy” neves pszichológus volt, hanem valóságos médiasztár, akinek minden könyvét hozsannázva fogadta az amerikai laikus sajtó, és a gyerekpszichológia (valamint az autizmus) legnagyobb szakértőjének tartották.
A bécsi zsidó családban nevelkedett Bettelheim 1939-ben, Buchenwaldból való szabadulása után emigrált az Egyesült Államokba, és első nagy sikerű tanulmányát a koncentrációs táborokban lejátszódó pszichés folyamatokról írta. Három évtizeden át vezette a Chicagói Ortogenikus Iskolát, s az intézetében folyó munkáról, a gyermeki lélekről, a skizofréniáról és az autizmusról írt műveinek – valamint gyakori közszerepléseinek – köszönhetően a világ egyik legismertebb pszichológusa lett. Pollak könyvében Bettelheim összetett – a származása és előélete miatt szakadatlanul vívódó, depresszióra hajlamos s ugyanakkor kifogyhatatlan energiájú – személyiségként jelenik meg: éles pszichológiai meglátásai voltak, rendkívüli erővel tudott hatni munkatársaira (akik közül egyesek istenítették, mások rettegtek tőle), és az intézetében nevelkedett gyerekek közül sokan felnőtt fejjel is tisztelettel és szeretettel emlékeztek vissza rá... Ugyanakkor a szerző szerint – aki személyes okokból kezdte kutatni Bettelheim életét – komoly károkat is okozott mind egyes emberek életében, mind a pszichológia tudományában, s az a kép, amelyet a külvilág felé mutatott, sok tekintetben hamis volt, egyszerűen nem felelt meg a tényeknek, melyeket Pollak állhatatos munkával felkutatott. Sikerülhet-e egy ellentmondásos – és a saját történetét számos ponton meghamisító – ember életét rekonstruálni? Megtudhatjuk-e, ki volt az igazi Bettelheim?
 
Fordította: Endreffy Júlia 

Tartalom

ELŐSZÓ
1. BÉCS
2. AZ ANSCHLUSS
3. DACHAU ÉS BUCHENWALD
4. CHICAGO ÉS ROCKFORD
5. SZÉLSŐSÉGES HELYZETEK
6. AZ ORTOGENIKUS ISKOLA
7. AZ ÜNNEPLŐRUHA
8. A NAGY, GONOSZ FARKAS
9. A JUDD HALL RÉME
10. A MÁSIK CSALÁD
11. AZ AUTIZMUS
12. A KIBUC
13. ÚJ IFJÚ NÁCIK
14. KALIFORNIA ÉS A TÜNDÉRMESÉK
15. A TÚLÉLŐ ÉS A HOLOKAUSZT
16. DÜHÖDT HALÁLVÁGY
A FORRÁSOKRÓL
JEGYZETEK
BIBLIOGRÁFIA
KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS
NÉVMUTATÓ