Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Az internet a kockázatok és mellékhatások tekintetében

Paraméterek

Szerző Talyigás Judit
Cím Az internet a kockázatok és mellékhatások tekintetében
Kiadó Scolar Kiadó
Kiadás éve 2010
Terjedelem 256 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 978 963 244 226 6
Eredeti ár:
2.995 Ft
2.845 Ft
Online kedvezmény: 5%

Az elmúlt húsz évben kialakult egy új, széles utakat biztosító virtuális világ, az internetes hálózatoké. Hogyan védjük meg az itt közlekedőket? Hogyan hívjuk fel a figyelmet a veszélyekre és a kockázatokra?

Leírás

Az elmúlt húsz évben kialakult egy új, széles utakat biztosító virtuális világ, az internetes hálózatoké. Hogyan védjük meg az itt közlekedőket? Hogyan hívjuk fel a figyelmet a veszélyekre és a kockázatokra? E könyv szerzői úgy gondolják, hogy ki-ki a maga szakterületén tud valamit, amit ha elmond az internethasználóknak, segít megóvni őket sok későbbi „ütközéstől”, balesettől, problémától, a kockázatoktól és mellékhatásoktól.
E könyv szerzői az önmagukért felelősséget vállaló fiatal és idősebb felnőttekhez szólnak: szülőkhöz, tanárokhoz, akik felelnek gyermekeikért, a környezetükben lévő fiatalokért és tanítványaikért, hogy segítsék őket minél kisebb kockázattal élvezni az internet nyújtotta színes, új világot. A szerzők eltérő korúak, különböző képzettségűek, írási szokásaik is eltérőek, de mindegyikük az informatika, az internet világában él és dolgozik. Éppen ezért, mint a legbeavatottabbak szólnak szeretettel és aggodalommal. A cél, hogy a jövőben az internet segítségével további új csodák és lehetőségek nyíljanak újfajta közösségi kapcsolatokkal az olvasók előtt.
A könyv egyes fejezetei a technika természetéből fakadó veszélyeket is ismertetik, nagyobb hangsúlyt kap ugyanakkor a személyi adatok védelmének, az internetfüggőségnek, a hacker fogalmának és szerepének, a gyerekek, fiatalok és az internet viszonyának kérdése, valamint a személyes kiszolgáltatottság és az általánosítás kockázata. Külön fejezet foglalkozik a térinformatika elméletével, fejlődésével és kockázataival.
A könyv az internettel keresztül-kasul hálózott világunk kockázataiból mutat be területeket a teljesség igénye nélkül, a figyelemfelhívás, az önszabályozás kialakulásának elősegítése érdekében. Ez kiszolgáltatottságunk kockázatának jelentős csökkenését eredményezheti.
 
Szerkesztette: Talyigás Judit 

Tartalom

Előszó
TALYIGÁS JUDIT: Felvezetés
CSEPELI GYÖRGY: Veszélyesen élni? Avagy az internethasználat kockázatai
SZABÓ ENDRE GYŐZŐ: A személyes adatok védelmének kérdései a virtuális világban
RÁCZ BENCZE: We watch you watch
SZÉKELY IVÁN: Kukkoló társadalom – avagy van-e még függöny virtuális ablakunkon?
DEMETROVICS ZSOLT –KORONCZAI BEATRIX: Az internetfüggőség néhány pszichológiai vonatkozása
Z. KARVALICS LÁSZLÓ: Az univerzális kvantor rémuralma – avagy a veszélydiskurzusok logikai szerkezetéről
TALYIGÁS ANIKÓ: Az informatikaoktatás dinamikája
VAJDA ZSUZSANNA: A gyerekek és a számítógép
SZABÓ GYÖRGY: Virtuális világ és valós tér. Utópiák, realitás, veszélyek
TURCHÁNYI GÉZA: Tévedések vígjátéka – avagy hány internethasználó is van?
JEGYZETEK
A SZERZŐKRŐL
IRODALOM
TÁRGYMUTATÓ