Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Az ismeretlen ismerős

Paraméterek

Sorozat Kultúrák keresztútján
Szerző Tatyjana Minnijahmetova
Cím Az ismeretlen ismerős
Alcím Tanulmányok a baskortosztáni udmurtok vallásáról
Kiadó L'Harmattan Kiadó
Kiadás éve 2016
Terjedelem 194 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 414 105 1
Eredeti ár:
2.100 Ft
1.890 Ft
Online kedvezmény: 10%

Tatyjana Minnijahmetova könyve egyedülálló a magyar könyvkiadásban. A szerző ugyanis maga is udmurt, a keresztény térítés elől a Kámától keletre menekült ősök leszármazottja. Tanulmányai rítustanulmányok, vagyis Minnijahmetova a naptári szokásokhoz, az emberélet fordulóihoz kapcsolódó szokásokkal, a szent helyekkel, a gyógyítással kapcsolatos rítusokkal foglalkozik, illetve a háznak és részeinek (például a kút és a fürdőház) rituális, szakrális aspektusait mutatja be.

Leírás

Tatyjana Minnijahmetova könyve egyedülálló a magyar könyvkiadásban. A szerző ugyanis maga is udmurt, a keresztény térítés elől a Kámától keletre menekült ősök leszármazottja. Tanulmányai rítustanulmányok, vagyis Minnijahmetova a naptári szokásokhoz, az emberélet fordulóihoz kapcsolódó szokásokkal, a szent helyekkel, a gyógyítással kapcsolatos rítusokkal foglalkozik, illetve a háznak és részeinek (például a kút és a fürdőház) rituális, szakrális aspektusait mutatja be. Ez a rítusközpontúság nem véletlen: a Kámán túli udmurtok számára etnikus identitásuk legfontosabb aspektusa mind a mai napig „pogány” vallásuk folytonossága: „pogányságuk” az, ami a környező oroszoktól és a török nyelvű népektől megkülönbözteti őket, és emiatt nevezik magukat az Udmurt Köztársaságban élő, megkeresztelkedett udmurtokkal szemben „igazi udmurtoknak”. Külön érdekessége a könyvnek az, amire a cím is utal, hogy szerzője egyszerre a vizsgált kultúra hordozója és kutatója. A néprajztudomány és a kulturális antropológia történetét végigkíséri az a dilemma, hogy melyik megközelítési mód lehet eredményesebb és hitelesebb: a kívülről jött, idegen „objektivizmusa” vagy pedig a saját kultúráját „belülről" vizsgáló kutató „szubjektív” megközelítésmódja. A kérdés eldönthetetlen, legtöbbször a szerző tehetségén és képzettségén múlik, hogy melyik véleményt tartjuk megalapozottabbnak. Ítéletünket azonban csak a kötet elolvasása után hozzuk meg!
Tatyjana Minnijahmetova Baskortosztánban, egy udmurt faluban, Bajsadüben született (Oroszországban). Az Udmurt Egyetemen udmurt és orosz filológiát tanult (1984, Izsevszk), majd szülőfalujának iskolájában dolgozott tanárként és igazgatóként. Az Oroszországi Tudományos Akadémia Ufai Tudományos Központjában aspiránsként néprajzot tanult, itt védte meg kandidátusi disszertációját (1996), és az Intézet tudományos munkatársa lett. 1998-ban kiküldetésen járt a helsinki egyetemen; tanulmányait a Tartui Egyetemen folytatta (PhD, 1999–2003). Ezt követően tudományos munkatársként és adjunktusként az innsbrucki egyetemen dolgozott; 2006-ban a PTE Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszékén a „Marie Curie Actions” keretében kurzust tartott az udmurt néprajzról.

 

L’Harmattan Kiadó, 2016.

Kultúrák keresztútján–sorozat

Írta: Tatyjana Minnijahmetova

Fordította: Békési Boglárka, Nagy Zoltán, Szappanos Kata

Sorozatszerkesztő: Vargyas Gábor

 

Kapcsolódó kiadvány:

Udmurt nyelvkönyv