Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Az ismeretlen XIX. század, avagy Petőfi holdudvara

Paraméterek

Szerző Simor András
Cím Az ismeretlen XIX. század, avagy Petőfi holdudvara
Kiadó Eötvös József Könyvkiadó
Kiadás éve 1999
Terjedelem 135 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 9024 59 7
Ár:
1.325 Ft
1.258 Ft
Kedvezmény: 5%

A legendás neveket – például Táncsicsét, Vasváriét – nem elég március idusán emlegetni, miközben életművük intő szavára alig figyelünk, és a XIX. század velük rokon, hazai plebejus, radikális gondolkodóinak, forradalmárjainak, íróinak életművét nemegyszer a méltatlan feledésnek engedjük át.

Leírás

Ez a kötet húsz év önkéntes filoszkodásának az eredménye, amelyre senki sem kért fel, és elvégzésére különösebben senki sem buzdított. Miért vállalkoztam rá? Azért, mert a legendás neveket – például Táncsicsét, Vasváriét – nem elég március idusán emlegetni, miközben életművük intő szavára alig figyelünk, és a XIX. század velük rokon, hazai plebejus, radikális gondolkodóinak, forradalmárjainak, íróinak életművét nemegyszer a méltatlan feledésnek engedjük át. Azért, mert még Petőfi remekműve, Az apostol is védelemre szorul régi és új konzervatív bírálóival szemben. Végezetül pedig, ám nem utolsósorban azért is, mert nagyon keveset tud az irodalomról az, aki a legnagyobbak holdudvarát nem ismeri. Radnóti írta: ,,Az irodalmi korszakokat nem csupán a legnagyobbak művészete és pályája jellemzi…”
Tizennégy múlt századi költőt, írót, forradalmárt idézek fel ebben a könyvben, és megpróbálok rámutatni azokra a pontokra, amelyeken életművük Petőfiével érintkezik. Úgy gondolom, hogy irodalomtörténeti szerepük elismerése módosíthatja azt a képet, amelyet a tizenkilencedik századról kialakítottunk.
 
A szerző
 
Írta: Simor András

Tartalom

Vitázó előszó
A Józanész szerzője
A szerelmes bajnok
Kerényi Frigyes
Samarjay Károly
Ismeretlen Petőfi-vers?
Petőfi mozija
Medgyes Lajos
Az epilógus költője
Színi Károly
Vajda és Petőfi
Darmay Viktor
Gáspár Imre
Szabó Endre
György Aladár
Az élcversekről
Egy „rhimfaragó”-tól az Eszméletig
Bibliográfia
Névmutató