Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Az online zaklatás mint az iskolai agresszió egyik fajtája

Paraméterek

Szerző Domonkos Katalin
Cím Az online zaklatás mint az iskolai agresszió egyik fajtája
Alcím Doktori disszertáció
Kiadó ELTE Eötvös Kiadó
Kiadás éve 2018
Terjedelem 174 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 615 809 091 9
Eredeti ár:
1.800 Ft

Domonkos Katalin doktori disszertációjában az iskolai zaklatás online változatát vizsgálja azzal a céllal, hogy a köznapi tapasztalatoknál mélyebben megismerve a jelenséget, pedagógusként segítséget tudjon ajánlani a zaklatás elkerüléséhez, adott esetben feldolgozásához. Könyve egyfelől továbbépíthető kutatási eredményeket, másfelől a megelőzésre vonatkozó praktikus tanácsokat tartalmaz. Ezért ajánljuk olvasásra kutatóknak, szülőknek és tanítóknak, tanároknak egyaránt.

Leírás

Domonkos Katalin az ELTE Tanító- és Óvóképző Karán szerzett tanítói diplomát, majd pedagógusként halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek között dolgozott. Közben felvételt nyert az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar neveléstudományi mester szakára, ahol a kora gyermekkor pedagógiája szakirányon végzett. Gyakorlati munkáját – átmenetileg – az ösztöndíjas doktori tanulmányok szakították meg, disszertációját az ELTE Neveléstudományi Doktori Iskolájában 2017-ben sikeresen védte meg. Kutatási területei: mindenekelőtt a digitális állampolgárság, a kortárs agresszió, az online zaklatás és a digitális szocializáció. Jelenleg tanítóként s az ELTE PPK Neveléstudományi Intézetében óraadóként dolgozik. Ahhoz a fiatal kutatói generációhoz tartozik, amelynek tagjai szerencsésen ötvözik munkájukban a gyakorlati pedagógiai tapasztalatok nyújtotta életismeretet és a megalapozott, szakirodalomra, valamint a kutatásokra épülő elméleti tudást. Doktori disszertációjában az iskolai zaklatás online változatát vizsgálja azzal a céllal, hogy a köznapi tapasztalatoknál mélyebben megismerve a jelenséget, pedagógusként segítséget tudjon ajánlani a zaklatás elkerüléséhez, adott esetben feldolgozásához. Könyve egyfelől továbbépíthető kutatási eredményeket, másfelől a megelőzésre vonatkozó praktikus tanácsokat tartalmaz. Ezért ajánljuk olvasásra kutatóknak, szülőknek és tanítóknak, tanároknak egyaránt.

A Takács Etel Pedagógiai Alapítvány kuratóriuma 2015-ben kiadványsorozatot indított azzal a céllal, hogy értékes doktori disszertációkat és szakdolgozatokat hozzáférhetővé tegyen a szélesebb szakmai közösség, illetve az érdeklődő olvasók számára. A megjelentetésre ajánlott értekezések – tisztelegve az alapítvány névadója előtt, akit munkássága két szakterülethez kötött – a nevelés-, illetve a nyelvtudomány területéhez kapcsolódnak. Publikált változatuk (esetleges vitatható részleteikkel, tévedéseikkel együtt) lényegében megegyezik a tudományos fokozathoz vagy egyetemi diplomához vezető értékelési folyamatban szereplő dolgozattal. Minőségüket a doktori iskolák, a képzőhelyek szakemberei fémjelzik. A TEPA reméli, hogy kezdeményezésével hozzájárul a szakmai diskurzusok élénkítéséhez, új kutatógenerációk megismertetéséhez.

Tartalom

1. Bevezetés, az értekezés témája, aktualitása
2. Célkitűzések
3. Az értekezés elméleti háttere
3.1. Az online zaklatás meghatározása
3.2. Egyéni tényezők vizsgálata
3.3. Kontextuális tényezők vizsgálata
3.4. Az offline és az online zaklatás kapcsolatának vizsgálata
3.5. Az online zaklatás megjelenése a médiában
3.6. Megelőzés
4. Empirikus kutatások
4.1. Az online zaklatás helye a digitális állampolgárság kompetencia-rendszeren belül
4.1.1. Kérdésfeltevés
4.1.2. Módszer és minta
4.1.3. Eredmények
4.1.4. Diszkusszió
4.2. Egyéni tényezők vizsgálata
4.2.1. Kérdésfeltevés
4.2.2. Módszer és minta
4.2.3. Eredmények
4.2.4. Diszkusszió
4.3. A kontextuális tényezők hatása az online zaklatás szereplőire
4.3.1. Kérdésfeltevés
4.3.2. Módszer és minta
4.3.3. Eredmények
4.3.4. Diszkusszió
5. Eredmények és nyitott kérdések
Irodalomjegyzék
Mellékletek
Ábrák jegyzéke
Táblázatok jegyzéke
Köszönetnyilvánítás