Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Az Országos Széchényi Könyvtár épülete a Budavári Palotában

Paraméterek

Szerző Farkas László – Németh Mária
Cím Az Országos Széchényi Könyvtár épülete a Budavári Palotában
Kiadó Országos Széchényi Könyvtár
Kiadás éve 1996
Terjedelem 112 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 200 371 3
Eredeti ár:
336 Ft

A kereken 25 évig tartó építkezésnek a történetét, illetve annak egyes jellemző részeit, eseményeit igyekeztünk összefoglalni ebben az öt kisebb tanulmányt tartalmazó kiadványban.

Leírás

Magyarország nemzeti könyvtára, az 1802-ben Széchényi Ferenc gróf nagylelkű adományából létrejött Országos Széchényi Könyvtár úgyszólván kezdettől fogva elhelyezési gondokkal küzdött. Sok hányattatás után végre, 1847-ben kapott megfelelő elhelyezést a Pollack Mihály által tervezett, klasszicista stílusú, időközben elkészült, új épületben, a Nemzeti Múzeum épületében. A múlt század elején, az 1807., az 1808. s végül az 1834. évi országos törvények alapján létesített Magyar Nemzeti Múzeum voltaképpen a Széchényi Ferenc által létesített országos könyvtárból nőtt ki, s a Széchényi Könyvtár több mint egy évszázadon át a Nemzeti Múzeummal szerves kapcsolatban működött. Ez a szervezeti összetartozás csak 1949-ben szűnt meg a Nemzeti Múzeum részintézményeinek önállósulásával. Azóta az Országos Széchényi Könyvtár is teljesen önálló nemzeti könyvtár.
Helyileg azonban még akkor is a Nemzeti Múzeum épületében maradt, holott az egyre gyarapodó könyvtár helyhiánya a múzeum épületében már a 19. század utolsó évtizedében is nyomasztó volt, a második világháború után pedig katasztrofálisan megnövekedett. Egyidejűleg persze helyhiánnyal küzdöttek a múzeum épületében elhelyezett többi múzeumi intézmények is. Ezen a helyzeten kívánt segíteni a kormányzat 1959-ben, midőn úgy döntött, hogy a második világháború alatt nagymértékben tönkrement, de teljesen mégsem elpusztult budavári volt királyi palotát kulturális intézmények számára kell helyrehozni, illetve átalakítani, és ott kell elhelyezni – egyéb kulturális intézmények mellett – az ország nemzeti könyvtárát, az Országos Széchényi Könyvtárt is. E döntés értelmében a Könyvtár számára a palotaépület krisztinavárosi szárnyát, az úgynevezett F épületet kellett kialakítani.
Az átalakítási munkák tervezése, sőt kivitelezése is haladéktalanul, már 1960-ban megkezdődött, és – az eredeti elképzelések és döntések szerint – az egész palotaépület teljes átépítését 1969-ig be kellett volna fejezni. Az építkezés azonban sajnálatosan elhúzódott, és az Országos Széchényi Könyvtár elhelyezésére szolgáló F épület, ami az egyes épületrészek befejezésének sorrendjében utolsónak maradt, végül is csak az 1983. év végére készült el, s a Könyvtár működését ott csak 1985 tavaszán kezdhette meg. Ennek a kereken 25 évig tartó építkezésnek a történetét, illetve annak egyes jellemző részeit, eseményeit igyekeztünk összefoglalni ebben az öt kisebb tanulmányt tartalmazó kiadványban.
 

Szerkesztette: Farkas László – Németh Mária

Az Országos Széchényi Könyvtár füzetei 9.

Tartalom

Farkas László: Előszó
Czagány István: Az Országos Széchényi Könyvtár épülete a Budavári Palotában és az előzmények ezen a területen
Havassy Pál: Az új Nemzeti Könyvtár építészeti kialakítása
Farkas László: Az építkezés története az üzemeltető szemszögéből
Lőrinczi Edit: Az új Nemzeti Könyvtár tervezésének története
Maczika Béla: Az építkezés történetének bibliográfiája 1956-1985