Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Az óvodapedagógia színes világa

Paraméterek

Szerző Petőné Vígh Katalin
Cím Az óvodapedagógia színes világa
Kiadó Flaccus Kiadó
Kiadás éve 2021
Terjedelem 336 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 615 5278 68 6
Eredeti ár:
3.740 Ft
2.992 Ft
Online kedvezmény: 20%

Könyvünk elsősorban hallgatóknak, valamint gyakornok és kezdő gyakorló óvodapedagógusoknak szeretne segítséget nyújtani az óvodapedagógia legfontosabb elméleti és gyakorlati kérdéseinek megválaszolásában, eligazodni az óvodapedagógia színes világában. Kötetünk szerzőit az oktatásirányítás, a felsőoktatás és a köznevelés területeiről kértük fel, hogy minél szélesebb rálátást biztosítsunk az óvodapedagógia egy-egy területére.

Leírás

A harmadik évezred változásai és az ebből fakadó kihívások megkerülhetetlenné teszik az óvodapedagógia területeinek újragondolását, a változásokra történő folyamatos reflektálást, az elvárásokra való válaszadást, a folyamatos önfejlesztést.

Könyvünk elsősorban hallgatóknak, valamint gyakornok és kezdő gyakorló óvodapedagógusoknak szeretne segítséget nyújtani az óvodapedagógia legfontosabb elméleti és gyakorlati kérdéseinek megválaszolásában, eligazodni az óvodapedagógia színes világában.

Kötetünk szerzőit az oktatásirányítás, a felsőoktatás és a köznevelés területeiről kértük fel, hogy minél szélesebb rálátást biztosítsunk az óvodapedagógia egy-egy területére. Hét különböző ember, hét teljesen eltérő, ám egymáshoz szorosan kapcsolódó szakterület, hét eltérő életút, hét különböző tapasztalati hely a kiindulás. Azonban van egy közös pont, amely összeköti valamennyi szerzőt, ez pedig a gyermekközpontúság, a közös értékrend, a korszerű szemlélet.

„Sokan vagyunk szerzők – és sokfélék. Vannak köztünk kutatók, főiskolai oktatók, fiatalok és idősebbek, írók és projekteket rendezők, elméleti és gyakorlati szakemberek, vezetők, volt óvodapedagógusok vagy éppen tanítók. Másképpen írunk, hiszen más és más élettapasztalat áll mögöttünk. De közös a gyermekről és az óvoda egészéről vallott felfogásunk, azonos a szemléletünk a családokkal való kapcsolatról, az együttműködésről, a különböző élethelyzetű és képességű gyermekekkel való bánásmódról. Ez pedig maga a lényeg. A gyermekekkel és családjaikkal, a különböző szakmai kapcsolatokkal történő együttes munka az óvodapedagógia esszenciája.

Az óvodapedagógusi munka egy hivatás, amely szakmaiságot is hordoz, ám művészetet is, hiszen érzelmi viszonyulás és kreativitás nélkül nincs hiteles óvodapedagógus.

Ehhez kívánunk segítséget adni, elsősorban hallgatóknak, óvodapedagógus-jelölteknek.”

Dr. Bakonyi Anna 

 

Flaccus Kiadó, 2021.

Írta: Bakonyi Anna, Bernhardt Renáta, Bús Éva, Körmöci Katalin, Petőné Vígh Katalin, Szabadi Edit, Szent-Gály Viola

Szerkesztette: Petőné Vígh Katalin

Tartalom

Előszó

Bernhardt Renáta: A nevelés fogalma, alapelvei és funkciói

Szabadi Edit: A nevelés célja, feladatai

Petőné Vígh Katalin: Az óvodai élet tevékenységformái és személyiségfejlesztő hatásuk

Körmöci Katalin: Az óvodai nevelés módszertani alapvetései

Dr. Bakonyi Anna: A diverzitás mint érték

Bús Éva: Kiemelt figyelmet igénylő gyermek nevelése az óvodában

Bernhardt Renáta: A család mint a laikus, de kompetens nevelés színtere

Körmöci Katalin: Az átmenetek óvodapedagógiai kérdései

Szent-Gály Viola: Pályakezdéstől az innovációig

Petőné Vígh Katalin: Az óvodai nevelést szabályozó dokumentumok

Utószó

A kötet szerzői

Brunszvik Teréz-díj