Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Belső zenéd dallama

Paraméterek

Szerző Moreno, Joseph J.
Cím Belső zenéd dallama
Alcím Zeneterápia és pszichodráma
Kiadó L'Harmattan Kiadó
Kiadás éve 2007
Terjedelem 112 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 9683 87 7
Eredeti ár:
2.900 Ft
2.610 Ft
Online kedvezmény: 10%

Joseph Moreno ebben a könyvében sikeresen integrálja a zeneterápiát és a pszichodrámát. Mélyrehatóan elemzi a zene lehetséges szerepét a pszichodrámában, magában a játékban és a dráma hatásmechanizmusában. A szerző a pszichodráma atyjának, a világszerte ismert Jacob Levy Morenonak az unokaöccse.

Leírás

A szerző a pszichodráma atyjának, a világszerte ismert Jacob Levy Morenonak az unokaöccse. Joseph Moreno a Maryville Egyetem professzor emeritusa, a Moreno Intézet Kreatív Művészeti Terápia karának igazgatója St. Louis-ban, Missouri államban, az Amerikai Egyesült Államokban. Nemzetközileg elismert szakember, több mint 50 országban tartott zeneterápia foglalkozást, 2001-ben megkapta az Amerikai Zeneterápia Egyesület Kutatás és Publikáció Nemzeti díját. Joseph Moreno ebben a könyvében sikeresen integrálja a zeneterápiát és a pszichodrámát. Mélyrehatóan elemzi a zene lehetséges szerepét a pszichodrámában, magában a játékban és a dráma hatásmechanizmusában. A zeneterápia az improvizációs készségre épül; a gyermeki kreativitást, spontaneitást igyekszik felszínre hozni, a személyiségben mélyen rejlő erőket feltárni és mozgósítani. A zeneterápiában legtöbbször ritmushangszereket, ütősöket, dobokat, csengőket, xilofonokat, csörgőket alkalmaznak, amelyek megszólaltatásához zenei jártasság nem feltétlenül szükséges, viszont igen nagy kifejezőerejük van.
A zene a jobb agyféltekére hat, megkerülve a bal félteke tudatos kontrollját, közvetlenül az érzelmekre fejti ki hatását. Megnyitja az utat a verbális kifejezés előtt, érzelmileg ráhangolja a szereplőket az önkifejezésre, amit azután verbálisan könnyebb megtenni: ezzel a preverbális fejlődési szakaszhoz nyúl vissza, és oldja a gátlásokat. A zeneterápiás csoport közvetlenül és egyszerre tud támogatást adni a csoport tagjainak: mindenki részt tud venni az improvizációban, és ki tudja fejezni együttérzését sokáig hangzó formában. A zene az empátia állandó, hallható formája, csoportterápia a szó legnemesebb értelmében.
Moreno minden kreatív művészeti terápiát integrál egy átfogó terápiás felfogásban, ahogyan az ősi, törzsi gyógyítók, a sámánok ötvözték a zenét, a táncot, a verbális és nonverbális kifejezést a páciensek érdekében. A szerző komoly elméleti és gyakorlati jártasságról tesz tanúbizonyságot ebben a mélyenszántó, nagyon jól alkalmazható kézikönyvben. Közzéteszi az általa használt zenei pszichodráma forgatókönyveket, és esettanulmányokkal illusztrálja gazdag tapasztalati anyagát. Végül összehasonlítja az ősi, sámáni gyógyítás és a modern alkalmazás lehetőségeit, felhasználhatóságát.
 
Írta: Joseph J. Moreno
Fordította: Kassainé Tar Ildikó
Illusztrálta: Amanda Rice
 
Kapcsolódó kiadványok: