Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Beszédfeldolgozási folyamatok változásai a fejlesztés függvényében

Paraméterek

Szerző Szántó Anna
Cím Beszédfeldolgozási folyamatok változásai a fejlesztés függvényében
Alcím Doktori disszertáció
Kiadó ELTE Eötvös Kiadó
Kiadás éve 2017
Terjedelem 304 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 615 80351 3 2
Eredeti ár:
1.800 Ft

Szántó Anna egy fontos, de talán kevésbé vizsgált aspektusból közelít tárgyához: a beszédpercepció kérdéskörén belül elsősorban a hallott szöveg észlelésének, értésének komplex folyamatát kutatta, fejlesztési javaslatai erre vonatkoznak. Vizsgálatait óvodás és kisiskolás gyermekcsoportokban végezte, a kipróbált fejlesztési eljárások a gyakorlatban közvetlenül is felhasználhatók.

Leírás

A szerző az anyanyelvi nevelés, illetve a gyermekek tanulási képességének egyik alapvető kérdésével foglalkozik: a szövegértéssel. A téma jelentősége – ismerve a magyar tanuló- és felnőtt társadalom e téren megmutatkozó hiányosságait – nem túlozható el. Szántó Anna azonban egy fontos, de talán kevésbé vizsgált aspektusból közelít tárgyához: a beszédpercepció kérdéskörén belül elsősorban a hallott szöveg észlelésének, értésének komplex folyamatát kutatta, fejlesztési javaslatai erre vonatkoznak. Vizsgálatait óvodás és kisiskolás gyermekcsoportokban végezte, a kipróbált fejlesztési eljárások a gyakorlatban közvetlenül is felhasználhatók.

Szántó Anna 2003-ban kezdte meg egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar szakán, valamint a Pedagógiai és Pszichológiai Kar tanár szakán. 2009–2014 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Nyelvtudományi Doktori Iskola Alkalmazott nyelvészet doktori programjának hallgatója volt. 2016 júniusában summa cum laude minősítéssel védte meg doktori disszertációját. Rendszeresen publikál. Fő érdeklődési köre a beszédpercepció folyamata, valamint a hallott szövegértés észlelésének sajátosságaival, fejlesztésének lehetőségeivel foglalkozik. További szakmai tervei között szerepel a doktori disszertációjában bemutatott fejlesztési gyakorlatsor minél szélesebb körű publikálása, illetve különböző fórumokon szervezett módon felhívni a pedagógusok figyelmét az eljárás jelentőségére, fontosságára.

Takács Etel Pedagógiai Alapítvány – ELTE Eötvös Kiadó

Írta: Szántó Anna