Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Beszélgetések, avagy a Hat nap

Paraméterek

Sorozat Eötvös Klasszikusok
Szerző Aretino, Pietro
Cím Beszélgetések, avagy a Hat nap
Kiadó Eötvös József Könyvkiadó
Kiadás éve 2002
Terjedelem 256 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 9316 38 5
Ár:
2.240 Ft
2.128 Ft
Kedvezmény: 5%

Pietro Aretino vitathatatlanul a reneszánsz egyik legsokoldalúbb egyénisége. Az olasz irodalom klasszikusává azonban az 1534-1539 között publikált Beszélgetés és Párbeszéd tette: mindkét mű regényideje 3-3 nap, így jött létre az igazában egyetlen alkotás végleges címe, a Hat nap.

Leírás

Pietro Aretino (1492-1556) vitathatatlanul a reneszánsz egyik legsokoldalúbb egyénisége: politikus, több pápa tanácsadója, bizalmasa, mai fogalmaink szerint minisztere. Érdemeit, amikor szakított a politikai tevékenységgel, III. Gyula pápa a legmagasabb egyházi kitüntetéssel, a Szent Péter Lovagja kitüntetéssel ismerte el; irodalmi munkássága is sokoldalú: minden műfajt kipróbált, még a kalendáriumszerkesztést jóslatokkal is; sokan a modern újságírás ősének tartják. Az olasz irodalom klasszikusává azonban az 1534-1539 között publikált Beszélgetés és Párbeszéd tette: mindkét mű regényideje 3-3 nap, így jött létre az igazában egyetlen alkotás végleges címe, a Hat nap. Fő művét is sokféleképpen értelmezte az utókor: pornográfia, stílusparódia, a képmutatás leleplezése, szexuális felvilágosító munka stb. A kiadása óta eltelt több mint négyszázötven év tanúsága szerint maradandó alkotás. Simon Gyula fordítása az olasz irodalomtörténet klasszikusaként interpretálja: aki Nanna alakját formálta meg; az emberábrázolás mesterét: utolérhetetlen művészettel, példamutató emberséggel, emberszeretettel és emberismerettel, olyan stílussal, amely csak az irodalom legnagyobbjainak van a birtokában.
 
Fordította: Simon Gyula 

Tartalom

Az erotikus irodalom reneszánsz klasszikusa
Pietro Aretino Beszélgetései (Madarász Imre)
I. rész: Nanna és Antonia beszélgetése Rómában egy fügelugas alatt, melyet az isteni Aretino saját gyönyörűségére s a női nem három rendjének okulására lejegyzett
Pietro Aretino a majmocskájához
Az első nap, amikor Nanna az apácákról beszél Antoniának
A második nap, amikor Nanna a férjes nők életét meséli Antoniának
A harmadik nap, amikor Nanna a kurtizánok életét meséli Antoniának
II. rész A tiszteletre méltó nemzetes-nemes Bernardo Valdaurának, annak, ki minden úriember mintaképe Pietro Aretino
Az első nap
A második nap
A harmadik nap
A luccai nemes Lionardo Parpaglioninak messer Francesco Coccio
A fordító mentegetőzése (Simon Gyula)
Jegyzetek