Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Beszélni jó(l)!

Paraméterek

Szerző Kengyelné Tusor Magdolna
Cím Beszélni jó(l)!
Alcím Tanári-tanulói segédanyag a pöszeség terápiájához óvodásoknak és kisiskolásoknak
Kiadó Krasznár és Társa Könyvkereskedelmi Bt.
Kiadás éve 2012
Terjedelem 96 oldal
Formátum A/4, irkafűzött
ISBN 978 963 08 4183 2
Ár:
1.490 Ft

A logopédus és a szülő szoros együttműködése igen fontos gyermekeink beszédének, ezáltal gondolkodásának hatékony fejlesztése érdekében. Ehhez a gyakorláshoz kíván segítséget nyújtani ez a tematikus gyakorlófüzet, melynek mindkét része a pöszeség terápiáját hivatott támogatni.

Leírás

A logopédus és a szülő szoros együttműködése igen fontos gyermekeink beszédének, ezáltal gondolkodásának hatékony fejlesztése érdekében. Ehhez a gyakorláshoz kíván segítséget nyújtani ez a tematikus gyakorlófüzet, melynek mindkét része a pöszeség terápiáját hivatott támogatni. Az eddig megjelent művek közül kiemelkedik abból a szempontból, hogy kép és szóanyaga főfogalmak alá vannak rendelve. Kiemelten szerepel a gyakorlatok között: hallási figyelem és differenciálás; hang analízis és szintézis műveletei; helyes ejtés gyakorlása; szókincsbővítés; főfogalom megtalálása; a gondolkodás és a finommotorika fejlesztése.
A tematikus gyakorlólapokat a beszédhang-csoportok automatizálásához elsősorban a pöszeség terápiáját végző logopédusoknak, valamint tanítványaik szüleinek ajánlom. (E terápiának ugyanis fontos része a hallási differenciáló képesség fejlesztése, valamint a zöngés és zöngétlen hangok biztos felismerése.) A pöszeség javításakor már a legkorábbi alapozó szakasznál előkerülhetnek a gyakorlatok a hallási figyelem és differenciáló képesség fejlesztése érdekében. Eleinte csak a fonémák pontos meg különböztetése, majd fejlettebb fokon a hangok helyének megkeresése lehet a feladat. Leginkább mégis a pöszeség terápiájának végső szakaszában, az automatizálás során kerül előtér be ez a gyakorlófüzet, mely az egyes hangcsoportokon belül, főfogalom alá is rendezi a szavakat. Szerepe így nem elhanyagolható a fogalmi gondolkodás, valamint a szókincsbővítés, ás a beszéd- fejlesztés területein sem. Diszlexiások esetében további szógyűjtésre, kép-szó memoriajátékra, illetve felnőtt irányításával további „kutatómunkára” is nyílik lehetőség. Természetesen az ő esetükben az írásbeli feladatmegoldásra szükséges nagyobb hangsúlyt fektetni. A beszédészlelés fejlesztésére is van mód, amelyre a későbbiekben a használati, -és feldolgozási részek taglalásában bővebben kitérek. Mivel ilyen sokrétű feladatot ölel fel a gyakorlófüzet, jó szívvel ajánlható még gyógypedagógusoknak, tanítóknak, óvónőknek és szülőknek egyaránt.
 
A szerző
 
Lektor: Vinczéné Bíró Etelka