Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Betekintés a rehabilitáció fogalomköreibe I-II.

Paraméterek

Sorozat Továbbképzési füzetek
Szerző Bölcsházy Zoltán
Cím Betekintés a rehabilitáció fogalomköreibe I-II.
Kiadó Országos Kórházi Főigazgatóság
Kiadás éve 2008
Terjedelem 160 oldal
Formátum A/5, irkafűzött
ISBN ÁEEK13
Eredeti ár:
1.511 Ft

A szerző a rehabilitációs szakorvosképzés tematikájának alapján dolgozta fel a tananyagot, mely tökéletesen megfelel egy kidolgozott tételsor ismérveinek, ami természetesen nem nélkülözheti olykor az egyes témákban való komolyabb elmélyülést.

Leírás

Ez a továbbképzési füzet különleges egyrészt azért, mert a szerző sajátos módon – vázlatolva – gyűjti össze a hazai és nemzetközi irodalomból „szemezgetett” legfontosabb, az orvosi rehabilitációval kapcsolatos ismereteket, melyek nélkülözhetetlen alapját képezik a leendő szakemberek elméleti tudásának. Másrészt különleges azért, mert orvosoknak és szakdolgozóknak egyaránt nagy segítséget nyújthat a továbbképzésük során. Ki-ki saját igényei szerint olvasgathatja, vagy pedig tanulhat ebből a füzetből.
A szerző a rehabilitációs szakorvosképzés tematikájának alapján dolgozta fel a tananyagot, mely tökéletesen megfelel egy kidolgozott tételsor ismérveinek, ami természetesen nem nélkülözheti olykor az egyes témákban való komolyabb elmélyülést. Szakdolgozói körben azonban ez a továbbképzési füzet teljes terjedelmében lefedi az orvosi rehabilitációban tevékenykedők szükséges ás alapvető ismereteit.
Az első fejezetben az olvasó megismerkedhet a rehabilitáció fogalomkörével, valamint áttekintést kap a mozgásszervi diszfunkciókról. A tömören, világosan megfogalmazott ismeretek első olvasásra is könnyen értelmezhetőek, megjegyezhetőek, ezáltal segítve a témában való későbbi alaposabb tájékozódást.
A második fejezetben bemutatásra kerül a rehabilitációs tevékenység eszközrendszere, valamint általánosságban olvashatunk a számos kórképet kísérő fájdalomról és annak csillapításáról, a nyelési és kommunikációs zavarokról. Az orvosi rehabilitáció igen széles eszközrendszere számos terápiás tevékenységet foglal magába, ami a hazai gyakorlatban is különböző szakemberek tevékenysége által valósul meg. Az írás külön érdeme, hogy ezeket a tevékenységeket is mindenki számára „ehető” formában ismerteti.
A harmadik fejezet a rehabilitáció legfontosabb elemeit foglalja össze különböző kórképekben. A szakirodalomban eltérő felosztásokat olvashatunk, a szerző azonban követte munkájában a hazai grémium által ajánlott és elfogadott csoportosítást.
Az egészségügyi reform során – többek között – kiemelt hangsúlyt kapott a rehabilitáció is. Számos intézmény először próbálkozik ezzel a tevékenységgel, mely nem csak a tárgyi, hanem a személyi feltételek vonatkozásában is nagy kihívást jelent. Reményeim szerint ezzel a kiadvánnyal a segítségükre lehetünk.
A szerkesztő
 
Írta: Bölcsházy Zoltán
Lektor: Őry Csilla