Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Bevezetés a frazeológiába

Paraméterek

Sorozat Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához
Szerző Forgács Tamás
Cím Bevezetés a frazeológiába
Alcím A szólás- és közmondáskutatás alapjai
Kiadó Tinta Könyvkiadó
Kiadás éve 2012
Terjedelem 292 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 7094 69 9
Eredeti ár:
3.500 Ft
2.975 Ft
Online kedvezmény: 15%

A kötet kifejezetten hiánypótló munka a magyar nyelvtudományban: a magyar szólás- és közmondáskutatásnak már régi adóssága egy ilyen jellegű össze­foglalás. Főként leíró szempontból közelít a frazeológiai egységekhez: bemutatja bonyolult nyelvrendszerbeli helyüket, és behatóan elemzi meghatá­rozásuk nehézségeit. 

Leírás

A kötet kifejezetten hiánypótló munka a magyar nyelvtudományban: a magyar szólás- és közmondáskutatásnak már régi adóssága egy ilyen jellegű össze­foglalás. Főként leíró szempontból közelít a frazeológiai egységekhez: bemutatja bonyolult nyelvrendszerbeli helyüket, és behatóan elemzi meghatá­rozásuk nehézségeit. Elvégzi több szempontú osztályozásukat is, részletesen körbejárva az ezzel kapcsolatos problémákat. Az osztályozás során – a frazeológiában betöltött súlyuknak megfelelően – különálló fejezetet szentel a közmondásoknak.

Önálló fejezet foglalkozik a frazeológiai egységek jelentésviszonyaival, illetve a frazeológiai egységek szövegbeli felhasználásának kérdéseivel, szövegbe épülésük módozataival. Ennek során kitűnő példákat láthatunk a kifejezések átalakításának, elferdítésének – egyes szövegfajtákban, így reklámszlogenekben vagy viccekben oly gyakori – lehetőségeire és típusaira is. Két fejezet némiképp elméletibb vonatkozású a többinél, s a kérdéskör iránt érdeklődő kutatók számára a témakör mélyebb vonatkozásait igyekszik felvil­lantani: az egyik a frazeológiai egységek vonzatviszonyaival foglalkozik, a másik a lexikalizálódási folyamat különböző összetevőit járja körbe a nyelvtörténet szemszögéből. Külön fejezet tárgyalja a frazeológiai egységek keletkezésének kultúrtörténeti kérdéseit, az utolsó rész pedig a frazeológiai egységek kontrasztív vizsgálatának kérdéseit állítja a középpontba. A kötetet részletes irodalomjegyzék és tárgymutató zárja.

A kötet szerzője, Forgács Tamás a Szegedi Tudományegyetem Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézetének és Magyar Nyelvészeti Tanszékének a vezetője. Kutatásainak középpontjában a nyelvi változás problematikája mellett már jó ideje a frazeológia kérdései állnak.

 

Tinta Könyvkiadó, 2007.

Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához 69.

Írta: Forgács Tamás

Lektor: Rozgonyiné Molnár Emma

Sorozatszerkesztő: Kiss Gábor

 

Kapcsolódó kiadvány:

Forgács Tamás: Történeti frazeológia

Rozgonyiné Molnár Emma: Frazeológiai kaleidoszkóp