Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Bevezetés a korszerű sporttáplálkozásba

Paraméterek

Szerző Szabó S. András – Tolnay Pál
Cím Bevezetés a korszerű sporttáplálkozásba
Alcím Második, javított kiadás
Kiadó Fair Play Sport
Kiadás éve 2007
Terjedelem 244 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 963 00 8685 9
Eredeti ár:
1.000 Ft

Könyvünk erről szól, arról, hogy hogyan kell táplálkoznia a sportolónak, milyen alapelveket célszerű figyelembe vennie ahhoz, hogy táplálkozása adekvát legyen, s mire kell odafigyelnie ahhoz, hogy ne a táplálkozás legyen a szűk keresztmetszet az adott szintű sportteljesítmény eléréséhez vezető úton.

Leírás

A mai korban, a III. évezred elején, a tudásalapú társadalom kiteljesedésének időszakában nehéz lenne túlbecsülni a sporttudomány és a táplálkozástudomány jelentőségét. Mind a sporttudomány, mind a táplálkozástudomány öles léptekkel fejlődik, ma ezen tudományterületekről, ill. ezen tudományágak bizonyos részterületeiről összehasonlíthatatlanul többet tudunk, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Ezzel összefüggésben nyilvánvaló a sporttudománnyal és táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek törekvése, hogy ezen új ismeretek jussanak el a felhasználóig is, épüljenek bele napi életvitelünkbe, táplálkozási szokásainkba, a sportolók felkészítésében alkalmazott módszerekbe, eljárásokba. Eleget téve ezáltal az edzők, sportvezetők részéről gyakran megfogalmazott kérésnek, ill. elvárásnak, hogy kapjanak a tudomány területéről több támogatást, de olyat, ami közvetlenül felhasználható a gyakorlati edzésmunkában is.
Természetesen a sport és a táplálkozás területén megfigyelhető változások nem függetleníthetők a társadalmi, gazdasági, politikai, ökológiai jellegű változásoktól. Ma az élelmiszer némileg vagy esetleg jelentősen eltér a mondjuk 50 évvel ezelőtt megtermelt és feldolgozott élelmiszertől (pl. eltérő mikroelemösszetétel, az új gyártási technológiákból következőn más fizikai paraméterek, az adalékanyagok, tartósítószerek, vitaminkiegészítés stb. miatt más beltartalmi jellemzők) s a mai sport – létesítményeivel, új, állandóan módosuló versenyszabályaival, a technikai fejlődés (pl. üvegrúd) vívmányaival, a sportfinanszírozás és sportirányítás módosulásával – sem hasonlítható mondjuk az 5 évtizeddel korábbihoz. Sem eredményeiben, sem a rendelkezésre álló feltételrendszerben. S a fejlődés – valószínűsíthetően – nem fog megállni, az informatika, a biotechnológia, a méréstechnika területén bekövetkező további előrelépés minden bizonnyal alapvetően módosítani fogja egész életünket is. Azt az életet, amelyben – lévén az ember fizikai jellegű munkavégző tevékenysége egyre kisebb arányú – a sport, a rendszeres testmozgás és fizikai aktivitás egyre inkább meghatározó jelentőségű lesz.
Az egészségünk megőrzésében a sporton kívül a korszerű táplálkozásnak is jelentős szerepe van. Könyvünk erről szól, arról, hogy hogyan kell táplálkoznia a sportolónak, milyen alapelveket célszerű figyelembe vennie ahhoz, hogy táplálkozása adekvát legyen, s mire kell odafigyelnie ahhoz, hogy ne a táplálkozás legyen a szűk keresztmetszet az adott szintű sportteljesítmény eléréséhez vezető úton. Nagyon bízunk benne, hogy a könyv valóban hasznos segítséget tud nyújtani a legkülönbözőbb sportágakban tevékenykedő, s más és más teljesítményszintre képes sportolóknak, hiszen arra törekedtünk, hogy konkrét, az edzés és versenyzés során alkalmazható tanácsokat is adjunk. Őszintén reméljük, hogy érdekes és hasznos információkkal szolgálunk a könyvet záró Függelékben is, ahol a játékos kedvű olvasók a sporttáplálkozás témaköréből 100 kérdést is találnak, s ismereteiket ellenőrizhetik a megadott válaszok közül az egyetlen helyes megoldás kiválasztásával.
 

Tartalom

Bevezető gondolatok
1. A sporttáplálkozás alapjai
1.1. Sport – egészség – táplálkozás
1.2. Táplálkozástani alapok, a táplálék útja a szervezetben
1.3. Sporttáplálkozás, mint a táplálkozástan speciális területe
1 .4. A sportolók tápláltsági állapota
2. A sportolók sportágspecifikus energia- és tápanyagszükséglete
2.1. Energiaszükséglet
2.2. Fehérjeszükséglet
2.3. Szénhidrátszükséglet
2.4. Zsírszükséglet
2.5. Vitaminszükséglet
2.6. Folyadék- és ásványi anyag igény
2.7. Rostszükséglet
3. A sportolók táplálkozásában szerepet játszó fontosabb élelmiszerek
3.1. Gabonaalapú élelmiszerek
3.2. Tej, tejtermékek, tojás
3.3. Húsok és húskészítmények
3.4. Zöldségfélék, gyümölcsök
3.5. Készételek
3.6. Édesipari termékek, cukrászati készítmények
3.7. Egyéb élelmiszerek
3.8. Italok, ásvány- és gyógyvizek
4. Táplálkozási szokások
4.1. Javasolt táplálkozási formák
4.2. Helytelen táplálkozási szokások
4.3. Lehet-e az élsportoló vegetáriánus
4.4. Sportolók alkoholfogyasztása
5. Táplálkozási tanácsok
5.1. Tanácsok a szabadidősportban résztvevők táplálkozásához
5.2. Tanácsok a fiatal sportolók táplálkozásához
5.3. Tanácsok az idősebb sportolók táplálkozásához
6. Táplálkozás, sport, teljesítmény
6.1. Táplálkozás – sport – szexualitás
6.2. Élsport, minőségi sport, teljesítményfokozás
6.3. A sporttáplálék kiegészítők szerepe a legális teljesítményfokozásban
6.4. Testösszetétel, testsúlyszabályozás, fogyasztás
6.5. Táplálkozás és edzés
6.6. Táplálkozás és versenyzés
Zárszó
Függelék
Terminológiai kislexikon (szakkifejezések magyarázata)
Élelmiszerösszetételi táblázatok
Felmérés hazai táplálkozási szokásokról
Felmérés a táplálék-kiegészítők alkalmazásáról a sportolók táplálkozásában
100 kérdés (és felelet) a sporttáplálkozás témaköréből
Felhasznált és javasolt irodalom