Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Bevezetés Melanie Klein munkásságába

Paraméterek

Sorozat A pszichoterápia klasszikusai
Szerző Segal, Hanna
Cím Bevezetés Melanie Klein munkásságába
Kiadó Animula Kiadó
Kiadás éve 1997
Terjedelem 123 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 963 408 055 3
Ár:
2.400 Ft
2.280 Ft
Kedvezmény: 5%

Azok a fogalmak és jelenségek azonban, amelyeket M. Klein írt le és használt elsőként – megkerülhetetlen alapfogalmai a modem pszichodinamikus elméletnek és terápiás gyakorlatnak.

Leírás

A terapeuta-jelölt, amikor Melanie Klein munkásságát kezdené tanulmányozni, egy nehezen megoldható paradoxonnal kerül szembe. Munkáit eredetiben olvasni – kemény megpróbáltatás, s ez a kleiniánus pszichoterápiás iskola más képviselőire is igaz. Azok a fogalmak és jelenségek azonban, amelyeket M. Klein írt le és használt elsőként – megkerülhetetlen alapfogalmai a modem pszichodinamikus elméletnek és terápiás gyakorlatnak.
Az érdeklődő szakemberek ezen dilemmáján segít jótékonyan ez a könyv, amelyet Klein tanítványa, Hanna Segal állított össze, a londoni Pszichoanalitikus Intézetben több éven át tartott előadás-sorozat alapján. Az ő kevésbé szertelen tárgyalásában sokkal jobban megérthető az a munka, amellyel Melanie Klein hozzájárult a pszichoanalízis elméletéhez és gyakorlatához. A könnyebb befogadást célozza, hogy a szöveget nem törik meg irodalmi hivatkozások. Eredetileg minden fejezethez tartozott egy irodalomjegyzék, ezeket a szerkesztés során a kötet végén külön fejezetben egyesítettük.
Reméljük, hogy ez a kötet hiányt pótol, nem elsősorban azért, mert könnyen érthető módon tárgyalja a kleini fogalmakat, hanem láttatja azt a szerves fejlődést is, amellyel M. Klein eljutott az Ödipusz-komplexus gyökereihez, majd a depresszív pozíció, s végül a paranoid-szkizoid pozíció megfogalmazásához. Világosabban látjuk azok kapcsolatát Freud műveivel, és nyomon követhetjük elméleti fejlődésének minden állomását.
 
Fordította: Balázs-Piri Tamás

Tartalom

Bevezetés
Melanie Klein korai munkássága
A fantázia
A paranoid-szkizoid pozíció
Az irigység
A paranoid-szkizoid pozíció kórlélektana
A depresszív pozíció
A mániás elháritások
A helyreállítás
Az Ödipusz-komplexus korai szakaszai
Utószó: A technika
Szójegyzék
Irodalom
Melanie Klein munkái
Egyéb jelentős közlemények Melanie Kleinró1