Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Biofizika

Paraméterek

Sorozat Moduláris tankönyvek
Szerző Zsúdel László
Cím Biofizika
Alcím CD-melléklettel
Kiadó Egészségügyi Nyilvánt. és Képzési Központ
Kiadás éve 2006
Terjedelem 116 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 86605 9 7
Eredeti ár:
1.021 Ft

E tankönyv megírása során végig azt a szempontot tartottam szem előtt, hogy a tantárgy ismeretanyagának elsajátításához szükséges fizikai ismereteket feltétlenül át kell ismételni, mert arra nem számíthatunk, hogy a középiskolai fizika tananyagára minden hallgató emlékszik...

Leírás

E tankönyv megírása során végig azt a szempontot tartottam szem előtt, hogy a tantárgy ismeretanyagának elsajátításához szükséges fizikai ismereteket feltétlenül át kell ismételni, mert arra nem számíthatunk, hogy a középiskolai fizika tananyagára minden hallgató emlékszik. Ráadásul nagyon sokféle időtartamban és mélységben tanultak fizikát, egyesek érettségiztek is belőle, de a többség nem. Azt volt tehát a célom, hogy e tankönyvben is viszonylag könnyen hozzáférhetőek legyenek a szükséges alapismeretek.
Sajnos azonban a könyv terjedelmi kötöttségei meghiúsították ezt az elképzelésemet, így ezeket csak a CD-mellékleten találja meg az olvasó, ahol a szöveg megértését lábjegyzetek, olvasmányok, feladatok és megoldásaik, kérdések és az azokra adott válaszok, képek és ábrák segítik.
Fontos azonban az olvasónak tudnia, hogy ott is azokat, és csakis azokat a középiskolai fizikai ismereteket tárgyaljuk újra, amelyekre szükség van a tananyag megértéséhez. Ezek sorrendje persze eltér a megszokottól, hiszen e tankönyv felépítéséről alkotott elképzelésemet követi. A nyomtatott változat egy – szinte végletekig leegyszerűsített – tananyag, amely csak a tantárgy rövid tantervében tételesen megnevezett ismeretanyagot tartalmazza. Például a röntgensugárzást és alkalmazásait a könyvben is megtalálja az olvasó; a nukleáris diagnosztika a radioaktivitás kapcsán még feldolgozásra került, de paradox módon a képalkotó eljárások közül az ultrahangvizsgálatok és az MRI már nem kerülhetett bele. A tankönyvben is megtalálható félkövér dőlt betűtípussal szedve azoknak a tananyagrészleteknek a felsorolása, amelyek csak a CD-n találhatóak meg. Ugyanakkor a tankönyvben is szereplő részletek a CD-n bővebb kifejtésben is megtalálhatók. A könnyebb megértés és elsajátítás kedvéért olvasmányos stílusra törekedtem, amennyire ez egy fizikai tárgyú szövegben lehetséges úgy, hogy az ne a tudományos ismeretterjesztés szintjén íródjék. Véleményem szerint a középiskolai szint alá egyetlen érettségi utáni képzés színvonala sem süllyedhet semmilyen tantárgyból. Értelemszerűen, a mennyiségi leírás érdekében nem mellőzhettem bizonyos képletek ismertetését és használatát. Külön ügyeltem arra is, hogy a jelölésekben szereplő görög betűk vagy az idegen nevek és szavak kiejtését annak előfordulási helyén közöljem. Természetesen a függelékben is megtalálhatják a görög ábécét, a könyvben előforduló matematikai szimbólumok és az SI-mértékegységek előtagjainak jelentését. Bármennyire is törekedtem arra, hogy a szöveg olvasmányos legyen, mégis fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy a tantárgy jellegéből következően, azt nem lehet szellemi erőfeszítés nélkül elsajátítani! Ugyanakkor megéri ez az erőfeszítés, mert egy-egy ilyen akadály leküzdése egyre közelebb hozza az olvasót a tantárgy sajátos gondolatvilágához. Az egyes fejezetek után ellenőrző kérdésekkel irányítottam a figyelmet a leglényegesebb tudnivalókra. Javaslom, hogy minden fejezet után próbáljanak választ adni ezekre a kérdésekre! Ha elsőre nem sikerül, lapozzanak vissza a szöveg megfelelő részéhez! Minden olvasót arra biztatok, hogy ne csak a tankönyvet használják, hanem a CD-mellékletet is! A tárgyat oktató kollégáknak javaslom, hogy az ismeretek elsajátításának megkönnyítése érdekében használjanak minél több szemléltetési lehetőséget: faliképeket, kísérleti eszközöket, modelleket, maketteket, oktatófilmeket és az internetet! Erre vonatkozóan részleteket nem lehet egy tankönyvben közölni, mert a kínálat állandóan változik, de ha megkeresnek, szívesen adok javaslatokat.
 
Írta: Zsúdel László
Szakmai lektor: László Gábor