Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Biológiai terápia a hazai reumatológiai gyakorlatban

Paraméterek

Szerző Poór Gyula
Cím Biológiai terápia a hazai reumatológiai gyakorlatban
Kiadó Medicina Könyvkiadó
Kiadás éve 2017
Terjedelem 228 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 226 614 5
Ár:
6.000 Ft
5.700 Ft
Kedvezmény: 5%
A reumatológia területén az utóbbi évtizedekben hallatlan fejlődés és szemléletváltás ment végbe. A szakterület igen gyorsan adaptálta a medicina egészét átformáló új eredményeket és irányzatokat, melyek minőségi változást előidézve az új évezred modern reumatológiai gyakorlatát létrehozták.

Leírás

A reumatológia területén az utóbbi évtizedekben hallatlan fejlődés és szemléletváltás ment végbe. A szakterület igen gyorsan adaptálta a medicina egészét átformáló új eredményeket és irányzatokat, melyek minőségi változást előidézve az új évezred modern reumatológiai gyakorlatát létrehozták. Mindenekelőtt a mozgásszervi betegségek molekuláris hátterét megvilágító alapkutatások ugrásserű fejlődését kell említenünk, ami a génszintű vizsgálatoktól a fehérjemolekulák funkcionális analíziséig terjed, és ami az ízületi belhártyán zajló immunológiai történéseket, a porc- és csontszöveti, valamint a kötőszöveti folyamatokat egyaránt érinti. Az intercelluláris kommunikáció, és ezen belül a citokinek szerepének és jelentőségének megismerése döntően járult hozzá az új kutatási irányvonal, a molekuláris reumatológia kialakulásához.

Látványosan fejlődött a mozgásszervi diagnosztika is, amely megpróbál mindent láthatóvá, illetve mérhetővé tenni; az előbbire a mágneses rezonancia, a komputertomográfia és az ízületi ultra hangvizsgálatok széles körű elterjedése, míg az utóbbira az oszteodenzitometriás eljárások térhódítása szolgál egyértelmű példával. A molekuláris genetikai, az immunológiai és a specifikus biokémiai laboratóriumi vizsgálatok már messze nemcsak a kutatás eszközei, hanem a napi rutindiagnosztika számára szolgál tatnak nélkülözhetetlen információkat. Ez tette lehetővé például a gyulladásos reumatológiai kórképek esetén a korai diagnosztika és prognosztika bevezetését. Az állapotfelmérések, valamint az orvosi beavatkozások eredményességének mérése, dokumentálása, mindezek felhasználása a szakmai döntéshozatalban és egészség gazdasági számításokban mára a reumatológia egészét jellemzi. A fizioterápia és balneoterápia területén is elindult a gyógymódok hatásosságának objektív mérését igénylő szemlélet terjedése.
Az élő szövetek és a reumatológiai kórképek alapfolyamatainak és célpontjainak megismerését napjainkban rendkívül gyorsan követi az ezeket előnyösen befolyásolni tudó, bizonyítékokon alapuló hatékonyságú gyógyszerek kifejlesztése, és azok széles körű klinikai alkalmazása (célzott terápia, targeted therapy). Példák erre azok a betegségmódosító innovatív készítmények, amelyeket a gyulladásos ízületi betegségek, az osteoporosis vagy a porcbetegségek mindennapi terápiájában sikerrel alkalmazunk. Közülük is kiemelkedő jelentőségűek a biotechnológiai úton előállított biológiai terápiás szerek, amelyek a betegségek patomechanizmusában kulcsszerepet játszó egy-egy káros molekula szelektív gátlását célozzák meg.
2006 januárjában a hazai reumatológiai betegellátás lehetőségeit és színvonalát alapvetően meghatározó folyamat vette kezdetét. A gyógyszervizsgálatok kedvező tapasztalatait követően, célirányos erőfeszítéseink eredményeképpen a biológiai terápiás finanszírozás elnyerésével ekkor indult el az arthritisek széles körű, országos ellátása. Ez a hazai reumatológia egyértelmű sikertörténete, ami felnőtt- és gyermekkorú betegeinknek új perspektívákat nyitott. A biológiai gyógyszerek reumatológiai alkalmazása és finanszírozása ugyanakkor megteremtette a lehetőséget ezen molekulák bőr- gyógyászati és gasztroenterológiai felhasználására is, tehát szak területünk határait messze meghaladva, a medicina egészének fejlődésére gyakorolt hatást.
A tízéves jubileum kiváló lehetőséget kínál a biológiai terápia alapjainak, eredményeinek, a hazai gyakorlatnak és a jövő terápiás lehetőségeinek áttekintésére. Az események irányítójaként és az Országos Arthritis Központ vezetőjeként ezt a nehéz, de boldog folyamatot szeretném a könyvben bemutatni, nemcsak a reumatológusok, hanem a hazai medicina más szakterületein dolgozó kollégák számára is. A felállított rendszerrel talán sikerült rávilágítani a „nil nocere, sed bonum facere” mondat legtöbbször elhallgatott második felére, vagyis az orvoslás lényege nem az, hogy ne ártsunk, hanem az, hogy jót tegyünk beteg embertársainknak.
 

Tartalom

Ajánlás
Bevezetés
1. A reumatológiai kórképek jelentősége
2. Szemléletváltás és alapelvek az arthritisek kezelésében
2.1. Korai diagnosztika, differenciáldiagnosztika és prognosztika
2.2. Állapotfelmérések, indexek, kérdőívek
2.3. Korai agresszív kezelés, terápiás célkitűzések
2.4. A beteg bevonása a gyógyítás folyamatába
3. Az arthritisek kezelésében használt konvencionális szintetikus betegségmódosító készítmények
4. A biológiai terápia fogalma és jelenlegi célpontjai a reumatológiában.
5. A biológiai terápia alkalmazásának általános gyakorlati szempontjai
5.1. Javallatok
5.2. Ellenjavallatok
5.3. Beteg-beleegyezés és kötelező előszűrés
5.4. Monitorozás
5.5. A terápiás válasz mérése, célértékek, gyógyszerváltás.
5.6. A terápia leépítésének lehetőségei
5.7. Védőoltások biológiai terápia esetén
6. A biológiai terápia reumatológiai kórképek kezelésére regisztrált készítményei
6.1. TNF-α-gátló biológiai szerek
6.1.1. Infliximab
6.1.2. Etanercept
6.1.3. Adalimumab
6.1.4. Golimumab
6.1.5. Certolizumab pegol
6.1.6. TNF-α „off label” alkalmazhatósága
6.2. Nem TNF-α-gátláson alapuló, alternatív támadáspontú biológiai szerek
6.2.1. Rituximab
6.2.2. Tocilizumab
6.2.3. Abatacept
6.2.4. A nem TNF-α-gátló alternatív biologikumok „off label” alkalmazhatósága
6.3. Az arthritisekben használt biologikumok hatékonyságának és biztonságosságának összehasonlítása
6.4. A reumatológiában nem arthritis indikációban használt biológiai terápiás szerek
7. A biológiai terápiás szerekkel kezelt arthritisek főbb jellemzői
7.1. Rheumatoid arthritis
7.2. Spondylitis ankylopoetica
7.3. Arthritis psoriatica
7.4. Juvenilis idiopathiás arthritis
8. A hazai biológiai terápiás ellátás eredményei
8.1. Centrumokban történő szakellátás
8.2. A biológiai gyógyszerek finanszírozásának alakulása. .
8.3. Mennyiségi és minőségi szempontok
8.4. A különböző biologikumok és az egyes centrumok aránya az arthritises betegellátásban
9. Biohasonlók és a közeljövő új terápiás lehetőségei
Köszönetnyilvánítás
Rövidítések jegyzéke
Függelék
Ajánlott fontosabb irodalom
Tárgymutató