Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Bizalom (DVD)

Paraméterek

Szerző Szabó István
Cím Bizalom (DVD)
Alcím Színes, magyar filmdráma
Kiadó Magyar Nemzeti Filmarchívum
Kiadás éve 2016
Formátum DVD
ISBN MNFA01
Ár:
2.990 Ft

Film egy asszonyról (Kata) és egy férfiról (János), akiket a háború összehoz és a háború vége elválaszt. Film az olyan történelmi helyzetekről, amikor a tiszta érzelmeket képes gúzsba kötni, az emberi kapcsolatokat megmérgezni a személyiségbe beépülő bizalmatlanság, gyanakvás.

Leírás

Kata életében a II. világháború utolsó hónapjaiban váratlan fordulat következik be. Mint megtudja, orvos férje baloldali tevékenysége miatt egy időre mindkettőjüknek illegalitásba kell vonulni. Az asszony új személyi iratokat kap. Bíró János erdélyi menekült feleségeként érkezik új otthonába, idegen férjéhez. A rémült és tanácstalan Kata bizalommal és nyíltan fordul a férfi felé, kétségeire választ, részvétet és támogatást remél tőle. Bíró Jánost, a mozgalom régi harcosát azonban súlyos emberi és történelmi tapasztalatai bizalmatlanná formálták. Katát gyanakvással, jéghideg zárkózottsággal fogadja, és tőle is szigorú óvatosságot követel mindennel és mindenkivel szemben.
 
Készült: 1979. 
Idő: 102 perc 
Rendezte: Szabó István
Író: Szántó Erika, Szabó István
Forgatókönyvíró: Szabó István
Zeneszerző: Polgár Tibor
Operatőr: Koltai Lajos
Vágó: Csákány Zsuzsa
Főszereplők: Kata – Bánsági Ildikó; Bíró János – Andorai Péter; Kata férje – Balázsovits Lajos; János felesége – Halász Judit; Pali – Bezerédi Zoltán; Hoffman – Dunai Tamás; Bözsi – Kishonti Ildikó
 
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (1980) – Legjobb rendező: Szabó István
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (1981) – Arany Medve jelölés: Szabó István
Oscar-díj (1981) – Legjobb idegennyelvű film jelölés