Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Borkóstolás és borbírálat kézikönyve

Paraméterek

Szerző Módos Péter
Cím Borkóstolás és borbírálat kézikönyve
Kiadó Agroinform Kiadó
Kiadás éve 2014
Terjedelem 128 oldal
Formátum A/6, ragasztókötött
ISBN 978 963 502 978 5
Eredeti ár:
1.960 Ft

A könyvet mindazoknak ajánljuk, akik valamilyen szinten közelebb akarnak kerülni a borhoz, akiknek a borfogyasztás több, mint egy táplálkozási aktus. Meggyőződésünk, hogy Magyarországon a kulturált borfogyasztás része az általános kulturáltságnak.

Leírás

A könyvet mindazoknak ajánljuk, akik valamilyen szinten közelebb akarnak kerülni a borhoz, akiknek a borfogyasztás több, mint egy táplálkozási aktus. Meggyőződésünk, hogy Magyarországon a kulturált borfogyasztás része az általános kulturáltságnak.

A kötet címe arra utal, hogy a borral kapcsolatos tudnivalók rendkívül gazdag ismeretvilágából, a borkóstolás és a borbírálat tárgyköréből kíván némi ízelítőt adni. Ez nem borkémia vagy mikrobiológia, nem tudományos tankönyv, és nem is technológiai leírás. Ez a kis kézikönyv folytatása annak az 1990-ben kiadott munkának, amelyet Váry János, dr. Kádár Gyula és dr. Tóth Sándor jegyeztek A borbírálat szókincse címmel.

Módos Péter a Budapesti Borászati Kutatólaboratórium igazgatóhelyettese volt, majd a Törley Pezsgőgyár vezetőjeként és az Országos Borminősítő Intézet főfelügyelőjeként dolgozott, mielőtt a Magyar Bor Akadémia főtitkári és elnöki tisztségét töltötte be.

Agroinform Kiadó, 2014.

Írta: Módos Péter

Lektor: Dr. Eperjesi Imre

 

Tartalom

Ajánlás

Előszó

1. Borkóstolás

1.1 Termelői borkóstolás

1.2 Kereskedői borkóstolás

1.3 Fogyasztói borkóstolás

1.4 Ismeretterjesztő (amatőr) borkóstolás

2. Borminősítés

2.1 Hivatalos borminősítés

2.2 Speciális borminősítés

3. Borverseny

3.1 Hazai borversenyek

3.1.1 Szakmai szervezetek borversenye

3.1.2 Országos borverseny

3.1.3 Borfajtákon belüli borversenyek

3.1.4 Helyi borversenyek

3.2 Nemzetközi borversenyek

3.3 Borversenyek, technikai feltételei, lebonyolítása

3.3.1 A borversenyek célja

3.3.2 A borversenyek technikai feltételei

3.3.3 A borok hőmérséklete

3.3.4 A borok bírálati sorrendje

3.3.5 A borbírálat módszerei

4. A borkóstolás, borbírálat szakkifejezései

4.1 Fehérborok

4.2 Roséborok

4.3 Vörösborok

4.4 Pezsgők és szénsavas borok

4.4.1 Pezsgők

4.4.2 Habzóborok

4.4.3 Gyöngyöző borok

4.4.4 Pezsgők bírálata

5. A borhibák és borbetegségek szakkifejezései

6. A borkóstolás, borbírálat néhány egyéb szabálya

7. Néhány, a borral kapcsolatos irodalmi emlékünk

8. Felhasznált irodalom

9. Magyar–francia szakmai szótár