Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Budapest 1956

Paraméterek

Szerző Dent, Bob
Cím Budapest 1956
Alcím A dráma színterei (Mi történt? Hol? Miért?)
Kiadó Európa Könyvkiadó
Kiadás éve 2016
Terjedelem 404 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 405 528 0
Eredeti ár:
4.990 Ft
4.491 Ft
Online kedvezmény: 10%

A szerző a Műszaki Egyetemtől kezdve Csepelig végigjárja velünk mindazokat a helyeket, ahol a forradalom eseményei zajlottak, s megkísérli a számos, gyakran egymásnak ellentmondó beszámolók alapján rekonstruálni nemcsak a tényleges történéseket, hanem a történelem viharába került emberek indítékait is.

Leírás

A Budapesten élő angol szerző a legkülönfélébb – korabeli és mai – forrásokat felhasználva meséli el az 1956-os forradalom és szabadságharc történetét. A Műszaki Egyetemtől kezdve Csepelig végigjárja velünk mindazokat a helyeket, ahol a forradalom eseményei zajlottak, s megkísérli a számos, gyakran egymásnak ellentmondó beszámolók alapján rekonstruálni nemcsak a tényleges történéseket, hanem a történelem viharába került emberek indítékait is.
1956 valamennyi szereplőjével találkozhatunk – utcai tüntetőkkel, fegyveresekkel, politikusokkal, gyári munkásokkal...
Bob Dent könyve mindvégig érzékelteti az események drámaiságát, s ugyanakkor elemzi az 1956-tal kapcsolatos problémákat, ellentmondásokat és azokat a rejtélyeket, amelyekre a történészek máig sem találtak egyértelmű választ. A szerző, miközben mély empátiával kíséri végig forradalmunk sorsát, egészen újszerű szemlélettel mesél a XX. századi európai történelemnek erről a meghatározó eseményéről: könyve egyszerre útikönyv és történelmi munka; s egyszerre dráma és a lehető legnagyobb objektivitásra törekvő elemzés. S ugyanakkor, az 1956-tel kapcsolatos dokumentumokat, feljegyzéseket, visszaemlékezéseket összevetve, magáról a Történelemről is szól: a mítosz és a valóság közti, gyakran nagyon bizonytalan határokról.
Szakmailag ellenőrizte és az előszót írta Rainer M. János.
 
„Dent a közérthető, de magas intellektuális színvonalú történeti esszé és a retrospektív tényfeltáró újságírás sajátos ötvözetét választotta.... A vérbeli újságíró kielégíthetetlen kíváncsiságával fordul az egyes apróbb-nagyobb események, „fontos” és „kevésbé fontos” szereplők felé.”
Rainer M. János
 
Fordította: Rácz Katalin, Tedeschi Mária