Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Bukovinai székelyek festékes szőnyegei

Paraméterek

Sorozat Helyi hagyományok
Szerző Lőrincz Etel
Cím Bukovinai székelyek festékes szőnyegei
Alcím Hagyományos és új szőnyegek mintakincse, szövésmódja
Kiadó Hagyományok Háza
Kiadás éve 2005
Terjedelem 46 oldal
Formátum A/4, ragasztókötött
ISBN 963 7363 06 8
Eredeti ár:
2.500 Ft

A könyv azzal a szándékkal született, hogy segédanyagot nyújtson a magyar szövőkultúra eddig kevéssé publikált területe iránt érdeklődők számára. Kiadványunkat haszonnal forgathatják a szövéssel ismerkedők, a szakmában már jobban elmélyedők, szakoktatók és az alkotók is.

Leírás

A könyv azzal a szándékkal született, hogy segédanyagot nyújtson a magyar szövőkultúra eddig kevéssé publikált területe iránt érdeklődők számára. Kiadványunkat haszonnal forgathatják a szövéssel ismerkedők, a szakmában már jobban elmélyedők, szakoktatók és az alkotók is. Gyakorlati használatra szánjuk a megjelenő műveket, nem kizárólag tudományos céllal, főként a hagyományoktatás részére. A kiadvány hiánypótló, hisz a festékes szőnyegek témakörében kevés a hozzáférhető szakirodalom, a múzeumi gyűjteményekben pedig nehézkes az eredeti anyagok tanulmányozása.
A kötet bevezető fejezetében a szövő szakoktatás szépségein, nehézségein keresztül vall a szerző arról, hogy hogyan lehet átmenteni az apáról fiúra szálló mesterségátadás élményét, technikáját a mába, mikor már ez az ismeretátadás a köz- és szakoktatás feladatává vált. Ez a gondolat hatja át a könyv további fejezeteit is, melyek az oktatás módszereit, a bukovinai székelyek rövid történetét és a bukovinai festékes szőnyegeket mutatják be. Az utolsó – bukovinai székely festékesek címet viselő – fejezet végigvezeti az olvasót a szövőeszközök ismertetésétől kezdve az elkészült szőnyegek használatáig. Megismerhető a bukovinai osztováta és részei, a fonal előkészítés, a felhúzás módja. A festékes szőnyegek tervezésének jellemzői, a mintakincs sajátosságai, a régi és az új stílus különbözőségei. A minták leírása mellett minden esetben megjelenik a fotós illusztráció. (pl.: nagyvirágos, kígyós, vízfolyásos, rózsás, stb.)
A kiadvány a szerző által gyűjtött archív és a szerző által készített színes fotókat tartalmaz, összesen 83 darabot.
 
Írta: Lőrincz Etel
Lektor: Bakay Erzsébet
 
Kapcsolódó kiadvány:
 

További könyvek a témában: SZÖVÉS

Tartalom

I. Bevezetőként
II. Oktatás módszerek
III. Bukovinai székelyek rövid története
IV. A bukovinai szőttesek
1. Szövőeszközök, vásznak, csergék
2. A bukovinai festékes szőnyegek
Hagyományos minták és szövésük
Új stílusú minták
Bukovinai asszonyok által szövött festékesek a XX. század második felében
Iskolai keretek között szőtt szőnyegek
A téma feldolgozásához ajánlott irodalom
Képek jegyzéke