Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Busójárás Mohácson (DVD-melléklettel)

Paraméterek

Cím Busójárás Mohácson (DVD-melléklettel)
Alcím A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére készült jelölési dokumentáció szerkesztett változata
Kiadó L'Harmattan Kiadó
Kiadás éve 2010
Terjedelem 50 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 236 250 2
Ár:
2.500 Ft
2.250 Ft
Kedvezmény: 10%

A mohácsi busójárás farsang végén rendezett maszkos, rituális, a mai formájában karnevál jellegű felvonulás. A hat napon át tartó alakoskodó szokás az idők során tánccal, zenével kísért országos hírű népünnepéllyé fejlődött...

Leírás

A mohácsi busójárás farsang végén rendezett maszkos, rituális, a mai formájában karnevál jellegű felvonulás. A hat napon át tartó alakoskodó szokás az idők során tánccal, zenével kísért országos hírű népünnepéllyé fejlődött, amelyben a város lakossága, a busó csoportok és az ő maszkjaikat, eszközeiket készítő kézművesek, valamint zenészek és táncosok vesznek részt. A szokásfolyamatba az ilyenkor ide látogató nagyszámú közönséget is aktívan bevonják, akik így részévé válnak a város több pontján zajló eseményeknek.
A város önkormányzata és a busó csoportok évről évre harmonikusan együttműködve, közösen szervezik meg a busójárást. A hat napra koncentrálódó eseményeken túl a busó csoportok egész évben aktív közösségként működnek, melynek intenzív csoportidentitás-képző hatása van. A busójárás folyamatában szerepet kapnak a tervezett események, programok (a busók gyülekezője, felvonulása, a telet szimbolizáló koporsó elégetése, a busóavatás, a néptáncbemutatók, a kézműves vásár stb.) és a spontán akciók és megnyilvánulások (szabados viselkedési formák, terrmékenységvarázsló rítuselemek, ijesztgetés, játékosság, tánc). Az eredetileg a horvát nemzetiséghez kötődő hagyományt mára az egész város magáénak érzi, aktívan gyakorolja és egyben annak szimbólumává vált. A busójárás kulturális jelentőségét jellemzi, hogy hatása túlnyúlik a határokon, és a környező sokác falvak mellett a horvátországi közösségek is ennek hatására kezdték újra gyakorolni hasonló farsangi szokásaikat.
 
Szerkesztette: Csonka-Takács Eszter

Tartalom

Előszó
Bevezető
A busójárásban résztvevők
A busójárás földrajzi azonosítása
Az örökség-elem bemutatása
A közösségi hagyomány értéke
A hagyomány megőrzésének formái Busó
Festivities at Mohács
Dokumentumok a busójárásról
A busójáráshoz kapcsolódó látnivalók