Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Bútorművészeti lexikon

Paraméterek

Szerző Kiss Éva
Cím Bútorművészeti lexikon
Kiadó Corvina Kiadó
Kiadás éve 2005
Terjedelem 220 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 963 13 5411 3
Ár:
4.400 Ft
3.960 Ft
Kedvezmény: 10%

A Bútorművészeti lexikont bizonyára szívesen veszik kézbe a művészetet szerető, művelődni vágyó olvasók, akik szeretnének közelebb kerülni egy-egy általuk megcsodált bútorművészeti remekhez...

Leírás

A Bútorművészeti lexikont bizonyára szívesen veszik kézbe a művészetet szerető, művelődni vágyó olvasók, akik szeretnének közelebb kerülni egy-egy általuk megcsodált bútorművészeti remekhez. Úgy hisszük, hogy a műgyűjtés, a műkereskedelem utóbbi években tapasztalható fellendülése megsokszorozta számukat. A kötet első ízben tesz kísérletet arra, hogy a magyar közönség számára tájékozódást nyújtson az egyetemes iparművészet e fontos területén. Célunk, hogy az érdeklődőknek az európai és a magyar bútorművesség fejlődése során kialakult alapvető bútortípusokat, az egyes korokra jellemző stiláris változásokat, díszítőmotívumokat, a bútorkészítés legjelentősebb mestereit bemutassuk, és az anyagokat, a technikák és szerkezeti megoldások változásait, a famegmunkálás legfontosabb szerszámait is megismertessük az olvasókkal. A régi korok művészei, műbútorasztalosai mellett igyekeztünk a közelmúlt, a 20. század jelentősebb hazai és európai bútortervezőinek és bútorgyártó műhelyeinek, gyárainak sorát – ha nem is teljességében – dokumentumok segítségével bemutatni. A tervezőkkel foglalkozó címszavak között, különösen a 19-20. század folyamán sok olyan mester is szerepel, akiket a művészettörténet inkább építészként tart számon. De az utóbbi két évszázadban nagyon sok olyan alkotó volt, aki a művészet több területén is tevékenykedett, így építészként jelentős bútortervező is volt. Ezért szerepel a lexikonban többek között a bécsi Otto Wagner, a magyar Schickedanz Albert vagy Lajta Béla. A teljesség igénye nélkül, de napjaink építészeinek és bútortervezőinek munkái sem hiányozhatnak. E névsor természetesen hosszan folytatható lenne; az olvasó a kortárs művészetet tekintse egy folyamat szerves részeként, lezárásaként.
A kötet közös munkával jött létre, és így az egyes korokkal, szakterületekkel foglalkozó kutatók alaposabb tájékozottságára támaszkodhatott, de mivel járatlan úton indultunk el, tartalmaz a különböző szempontú megkööze1ítésekből adódó aránytalanságokat, átfedéseket, olykor ellentmondásokat is. Ennek a sokféleségnek az összehangolása a szerkesztőre igen nagy feladatot rótt, feloldása nem is járhatott minden esetben sikerrel. Olykor éppen az egyes címszavak tárgyalásakor derült fény további kutatásra váró, tisztázatlan kérdésekre, amelyek nyitott, részlegesen megoldott formában maradtak benn a kötetben.
 
Szerkesztette: Kiss Éva
Lektor: Kovács Petronella, Dr. Kubinszky Mihály