Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Celestina

Paraméterek

Sorozat Eötvös Klasszikusok
Szerző Rojas, Fernando de
Cím Celestina
Alcím Calisto és Melibea tragikomédiája
Kiadó Eötvös József Könyvkiadó
Kiadás éve 2010
Terjedelem 207 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 9955 16 5
Ár:
2.580 Ft
2.451 Ft
Kedvezmény: 5%
„Isteni volna, ha nem volna annyira emberi” – írja Cervantes a Celestináról, a korai spanyol reneszánsz irodalom legkimagaslóbb alkotásáról több mint száz évvel a mű első megjelenése után.

Leírás

„Isteni volna, ha nem volna annyira emberi” – írja Cervantes a Celestináról, a korai spanyol reneszánsz irodalom legkimagaslóbb alkotásáról több mint száz évvel a mű első megjelenése után.

A nagy spanyol író főműve prózai tragiko-komédia, egyszerre archaikus (középkori) és modern (reneszánsz) drámai játék. Egy nemes ifjú és egy csodaszép fiatal hölgy szerelméről szól, ám a szerelmesek útjába annyi akadály kerül, külső és belső egyaránt (hisz az ifjú csak a szerelem hatására válik lelkében is nemessé, addig bizony meglehetősen csélcsap, sőt „rossz” ember, a leányzót pedig boszorkányság bűvöli stb.), hogy szenvedélyük beteljesedése igen sokáig elhúzódik. Addig azonban az olvasó kedvére gyönyörködhet nemcsak egy egyre mélyebb szenvedély kibontakozásában és beteljesedésében, de a 16. századi spanyol város alakjainak hol veristán ábrázolt, hol allegorikusan felfogott embergalériájában, az író nagyszerű líraiságában vagy éppen groteszk humorában.
A Celestina első ismert kiadása, amely még csupán tizenhat felvonást tartalmazott, a XV. század utolsó esztendejében jelent meg, ekkor még – ahogy a következő kiadásokból tudjuk – Calisto és Melibea komédiája címmel. Azonnnali sikert aratott. Szerzője, állítása szerint, a közönség kívánságára egészíítette ki további hat felvonással. A huszonegy felvonásos változat 1502-ben jelent meg Calisto és Melibea tragikomédiája címmel.
A prózai és verses elő- és utószavak tanúsága szerint a szerző a Puebla de Montalbán helységből való Fernando de Rojas volt. Rojas – vallomása szerint – salamancai diák volt, amikor egy ismeretlen szerző befejezetlen komédiája a kezébe került; s olyan kitűnőnek találta, hogy két hét vakációját a talált mű befejezésének szentelte. Ha állítása igaz, aligha ismerünk hasznosabb vakációt, hiszen Rojas ez alatt a két hét alatt az európai irodalom egyik legjelentősebb és legeredetibb művét alkotta meg. Az ismeretlen szerző munkáját Rojas művének első felvonása tartalmazza. Egészen az ezernyolcszázas évekig senki nem is vonta kétségbe a kettős szerzőséget. A romantikus kritika azonban elképzelhetetlennek tartotta, hogy ez a koncepciójában, művészi kivitelében annyira egységes darab két szerző munkája. A későbbi filológiai kutatások mégis azt igazolták, hogy az első felvonás jóval korábban keletkezett, nyelve ugyanis archaikusabb.
Inkvizíciós jegyzőkönyvek és korabeli okmányok alapos és fáradságos tanulmányozásának köszönhető az a kevés, amit Rojas életéről tudunk. Ezek szerint a Celestina szerzőjeként ismert, Puebla de Montalbán-i illetőségű Fernando de Rojas jogi tanulmányai befejezésekor elnyerte a baccalaureus fokozatot, és 1517 -ben Reína de Talaverában telepedett le. Egy időben e helység főbírája is volt.
 
Fordította: Szőnyi Ferenc