Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Chernelházadamonya a történelem szélárnyékában

Paraméterek

Szerző Horváth Antal
Cím Chernelházadamonya a történelem szélárnyékában
Kiadó Martinus Kiadó
Kiadás éve 2014
Terjedelem 536 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 615 5091 31 5
Eredeti ár:
3.500 Ft
3.325 Ft
Online kedvezmény: 5%

A családja származási helyének monográfiáját megíró kőszegi iskolaigazgató műkedvelőként fogott hozzá feladatához, de végül egy igazán tudományos igényű munkát tett le az asztalra. Elsősorban levéltári forrásokkal dolgozott, de a szóbeli interjú műfaját is felhasználta, a legidősebb helybelieket megszólaltatva. 

Leírás

A családja származási helyének monográfiáját megíró kőszegi iskolaigazgató műkedvelőként fogott hozzá feladatához, de végül egy igazán tudományos igényű munkát tett le az asztalra. Elsősorban levéltári forrásokkal dolgozott, de a szóbeli interjú műfaját is felhasználta, a legidősebb helybelieket megszólaltatva. Hallatlan precizitással, matematika tanári előéletéhez illően kezelte a történeti adatokat is, így az ország egyik leghosszabb nevű, ám legkisebb népességű településéről kiváló, alapos és minden mai ismeretünket pontosan összegző tekintélyes és a közérdeklődésre joggal igényt tartó munka jelent meg.

Ez a könyv a teljes és feltétlen azonosulás lenyomata. Ennél is több. Annak a bizonyítéka, hogy szerzője most már örökre bennmarad szülőföldje vonzásában. Chernelházadamonya büszke lehet magára, mert ez az elszakíthatatlan kapcsolat páratlan emlékezetet szült. A kőszegi matematikatanár évtizedek óta készült erre. Akkor is, amikor középiskolát igazgatott, de akkor is, amikor kétismeretlenes egyenletekre okította tanítványait. Valahogy úgy volt ezzel, mint az orvos Németh László, aki Vásárhelyen tanított, s mégis mindig írni akart. Úgy, mint Illyés Gyula, aki Rácegrespuszta nélkül soha nem tudta volna megírni az utolérhetetlen Puszták népét. Végül úgy, mint a matematikatanár Kacsóh Pongrác, akiben Petőfi János vitéze vált zenei ihletté. Tudom, a magyar történelem és irodalom más-más mértékeiről beszélünk, de e nélkül a parancsoló íráskényszer és a röghöz kötött ihlet nélkül soha nem készült volna el Chernelháza és Damonya „szélárnyékos” története. Horváth Antal tanár úr egyszeri és megismételhetetlen teljesítményének ez a titka. Van a műnek egy mástól kölcsönzött, de nagyon idevaló fejezetcíme: Búcsú a parasztságtól. Visszatekintés ez az egész Répce mentére, mint ahogy Berzsenyi Dánielé tette Kemenesaljára, csak ez éppen más, szigorúbban adatolt műfajban, hatalmas forrásfeltárás birtokában. Két eggyé vált, kisnemesi falu nemesi, jobbágyi és szabad paraszti világa és kultúrája fölé ilyen nagy történelmi védőernyőt ritkán feszít ki szerző, mint ahogy ő tette. Táblázataiban, grafikonjaiban ráadásul jól kamatoztatja tanári szakműveltségét. Nem kétséges, hogy nagy ajándék ez az ott élőknek, és megannyi tisztelgés az ősök előtt. Ha egyszer újra megíratnák a 100 magyar falu sorozatot, ez a könyv újrakiadás esetén is a legszebb gyöngyszeme lenne. Erre még az egykor Kőszegen élt történész, Chernel Kálmán is büszke volna.

(Dr. Bariska István)

Martinus Kiadó, 2014.

Írta: Horváth Antal

Lektor: Dr. Bariska István, Söptei Imre, Pakot Levente

 

Kapcsolódó témakör:

Helytörténet – Vas megye