Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Csángómagyar daloskönyv

Paraméterek

Szerző Seres András – Szabó Csaba
Cím Csángómagyar daloskönyv
Alcím Moldva 1972–1988 (Hasonmás kiadás hangzó DVD-ROM melléklettel)
Kiadó Hagyományok Háza
Kiadás éve 2013
Terjedelem 578 oldal
Formátum A/4, keménytáblás
ISBN 978 963 7363 69 6
Eredeti ár:
8.500 Ft

A rendszerváltás után két erdélyi kutató, Seres András és Szabó Csaba munkájaként jelent meg a Csángómagyar daloskönyv című monumentális kötet, amely 390 moldvai magyar népdalt tartalmaz. A Hagyományok Háza a hasonmás kiadást a mai igényeknek megfelelően hangzó DVD-ROM-melléklettel egészítette ki.

Leírás

A rendszerváltás után két erdélyi kutató, Seres András és Szabó Csaba munkájaként jelent meg a Csángómagyar daloskönyv című monumentális kötet, amely 390 moldvai magyar népdalt tartalmaz.

A dallamok többségét Seres András gyűjtötte 1972 és 1988 között, az akkori Románia igen nehéz gyűjtési körülményei ellenére. A daloskönyv borítótervét és gazdag illusztrációs anyagát Szervátiusz Tibor készítette. A kötet dallamait Szabó Csaba kottázta le nagy aprólékossággal, a kottákhoz gazdag jegyzetanyagot, zenei és szövegmutatókat, részletes tájszójegyzéket mellékelt. A munka méltán vívta ki a szakma elismerését úgy Magyarországon, mint Romániában.
A kötetet a Héttorony Kiadó adta ki 1991-ben az akkori Művelődésügyi és Közoktatási Minisztérium támogatásával kis példányszámban, Romániában nem is forgalmazták. Ezért igen fontos a kötet újbóli megjelenése: a Hagyományok Háza a hasonmás kiadást a mai igényeknek megfelelően hangzó DVD-ROM-melléklettel egészítette ki. A moldvai magyarság dalai iránt érdeklődő szakmai közönség együtt tanulmányozhatja a hangzó anyagot a lejegyzésekkel, ugyanakkor a kiadvány a népzenei revival mozgalmak számára is fontos dallamanyagot kínál. Pávai István bevezető tanulmányában a szerzők munkásságáról és a Csángómagyar daloskönyv keletkezésének történetéről kap tájékoztatást az olvasó.

 

Hagyományok Háza, 2013.

Írta: Seres András – Szabó Csaba

A hasonmás kiadást szerkesztette: Pávai István

A hangzó mellékletet szerkesztette: Németh László