Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Csepel természeti képe

Paraméterek

Szerző Tenk András – Merkl Ottó – Gergely Attila
Cím Csepel természeti képe
Kiadó Csepeli Városkép Kft.
Kiadás éve 2014
Terjedelem 116 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 08 8738 0
Ár:
2.000 Ft
1.800 Ft
Kedvezmény: 10%

Azok, akik még sosem jártak Csepelen vagy csak átutaznak kerületünkön, valószínűleg csupán a gyáróriásról, esetleg a központban magasodó lakótelepekről tudnak. Holott számos természeti érték is megbújik kerületünkben úgy, hogy sokan még az itt élők közül sem tudják, milyen különlegességek mellett sétálnak el nap mint nap.

Leírás

„Csepel – Árpád földje, a magyar ipar bölcsője” – olvasható a 2012 nyarán felavatott csepeli városkapukon. Azok, akik még sosem jártak Csepelen vagy csak átutaznak kerületünkön, valószínűleg csupán a gyáróriásról, esetleg a központban magasodó lakótelepekről tudnak. Holott számos természeti érték is megbújik kerületünkben úgy, hogy sokan még az itt élők közül sem tudják, milyen különlegességek mellett sétálnak el nap mint nap.
Tudjuk-e például, hogy Budapest tíz országos jelentőségű védett természeti területe közül nyolc Budán van, egy a Józsefvárosban (a Füvészkert) – és a tizedik Csepelen? Ismerjük-e a királyerdei homokbuckák keletkezésének történetét? Gondoltuk-e, hogy a jelentéktelen füves területnek kinéző rétjeinken és a kisebb erdő foltokban, vízpartokon több mint 150 védett növény- és állatfaj él? Elhinnénk-e, hogy eddig 152 madárfaj előfordulását dokumentálták kerületünkben? Megfordult-e már a fejükben, hogy van olyan növényfaj, amely a fővárosban egyedül a csepeli Királyerdőben fordul elő?
Ha nem tudták mindezeket, lapozzanak bátran tovább! Ez a számos gyönyörű fényképpel illusztrált kötet amellett, hogy átfogó áttekintést nyújt Csepel természetföldrajzáról, a szakembereknek is tartogat csemegéket. Kerületünkben ugyanis számos tudományos felmérés zajlott az elmúlt néhány évben. 2011-ben a Kis-Duna halfaunáját vizsgálták, 2012-ben zajlott a Tamariska-domb növényvilágának felmérése, míg 2013-ban a Tamariska-domb állatvilágát térképeztük fel. Ugyanezen esztendőben tanösvényt is létesítettünk a domb élővilágának bemutatása céljából. A természetvédelmi kezelési tervvel összhangban felújítottuk a gyalogutakat, színes tájékoztató táblákat, új hulladékgyűjtőket, padokat, asztalokat és egy fedett pihenőt helyeztünk ki.
A növény- és állatföldrajzi leírást, illetve a kötet végén található fajlistákat nem csak az érdeklődő nagyközönség, hanem a botanikusok és a zoológusok is nagy haszonnal forgathatják. Nagy örömmel nyújtjuk át az olvasóknak ezt a nagyrészt csepeli szakemberek által írt, csepeliek közreműködésével készült, hiánypótló kötetet.
 
Lektor: Huszti Zsolt, Wenszky Nóra 

Tartalom

Előszó
Csepel földrajzi fekvése (Tenk András)
A település kialakulása, városrészek (Tenk András)
Földtani viszonyok (Tenk András)
Csepel ősföldrajza
Csepel felszíne
Éghajlati jellemzők (Tenk András)
Vízrajzi adottságok (Tenk András)
Duna
Ráckevei (Soroksári)-Duna (RSD)
Kavicsos-tó
Felszín alatti vizek
Talajviszonyok (Tenk András)
Csepel növényzete (Gergely Attila)
A Csepel-sziget növényzete
Homoki növényzet
Természetvédelmi fejlesztések a Tamariska-dombon (Tenk András)
Puhafaliget-maradványok
Kaszálórétek
Nádas mocsarak
Fásítások
Csepel állatvilága (Merkl Ottó)
A Ráckevei (Soroksári)-Duna
A Szigetcsúcs
A kertvárosi területek -
A Tamariska-domb természetvédelmi terület
Homoki gyepek
Homoki nyárasok
Fenyvesek
A Kavicsos-tó
A Vízművek környéke és a Nagy-Duna
Települési természetvédelem (Tenk András)
English summary
Irodalomjegyzék
Könyvek, folyóiratcikkek
Honlapok, internetes források
Térképek
Törvények, rendeletek
Fajlisták
A Csepelen megfigyelt védett növények (Gergely Attila)
A Tamariska-dombon megfigyelt rovarok (Merkl Ottó)
A Csepelen megfigyelt madárfajok (Kókay Szabolcs)