Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Csigavonalban a Parnasszusra

Paraméterek

Szerző Valachi Anna
Cím Csigavonalban a Parnasszusra
Alcím Rákos Sándor földi poklai és táguló költői világa
Kiadó Argumentum Kiadó
Kiadás éve 2009
Terjedelem 356 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 446 546 1
Eredeti ár:
2.800 Ft
2.520 Ft
Online kedvezmény: 10%

A kötet nemcsak a rejtőzködve kitárulkozó Rákos Sándor életpályáját térképezi fel, hanem az alkotó küzdelmeiről, kísérleteiről, terveiről, kötetről kötetre változó-bővülő elképzeléseiről is számot ad. A monográfiát olvasva valós értéke szerint fedezhetjük fel a huszadik századi magyar líra egyik legjelentősebb költőjét.

Leírás

„Szeretném, ha szeretnének”: ez az első kívánságom. A második: „Szeretném, ha olyannak szeretnének, amilyen vagyok” – írta Rákos Sándor naplójában. Valachi Anna könyvét olvasva teljesülhet a költő vágya.
A Nyírség egyik sarkában, Budapesttől – gépkocsin – félnapi járóföldre bújik meg a legszűkebb haza: Kálmánháza. Itt született Rákos Sándor 1921 novemberében, s innen jutott el „csigavonalban” a „Parnasszusig”. Az irodalomtörténész-szerző ezt az utat követi végig könyvében. Izgalmas regényként olvassuk a dokumentumokból, naplóföljegyzésekből, levelekből, a hagyatékban maradt, sokszor egy-egy számla vagy meghívó hátlapjára írt gondolatokból, olykor családtagjai, barátai, pályatársai vallomásaiból mesterien egybefűzött könyvet.
Olyan lett ez a kötet, mint egy kortörténeti háttér előtt játszódó, külső és belső nézőpontokat váltogató alkotáslélektani dokumentumregény. Nemcsak a rejtőzködve kitárulkozó Rákos Sándor életpályáját térképezi fel, hanem az alkotó küzdelmeiről, kísérleteiről, terveiről, kötetről kötetre változó-bővülő elképzeléseiről is számot ad. Egyszersmind az eredményről: az elkészült művek hozadékáról is. Irodalomtörténészi felkészültség, empátia és lélekismeret egymást megtermékenyítő eredménye ez a munka. A monográfiát olvasva valós értéke szerint fedezhetjük fel a huszadik századi magyar líra egyik legjelentősebb költőjét.
 
 
Írta: Valachi Anna

Tartalom

ÚT A BETEMETETT TANYÁKRÓL

A NYÍRSÉG PORÁBAN

Az emlék jelene (1944)

Himnusz a Békéhez

ELFORGÓ ÉG

Bagolyvár

Az eb válaszol

Férfikor

Újra a Nyírség porában

KÖZEL ÉS MESSZE

A tűz udvarában

Szegények vonulása

Gilgames

Táguló körök

Anyasirató

FELEÚTON

Kiáltásnyi csönd

Forrásvidék

Táncol a hullámsapkás tenger

TÉRKÉPVÁZLAT EGY (BELSŐ) TÁJRÓL

Hétköznapi fejfájós kis ügyeink

Harc a madárral

Társasmonológ – avagy: Többedmagam

Két vers között

Háttérvilágítás

SENKI ÚR SEMMIBE INDUL

Csörte

Napfogyatkozás

Sorsfelejtő

Végjáték

Kortárs sírfelirata

Örök ébredés

IRODALOM

NÉVMUTATÓ