Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Csillagatlasz kistávcsövekhez

Paraméterek

Szerző Vizi Péter
Cím Csillagatlasz kistávcsövekhez
Alcím Mit láthatok az égen? (Második, bővített kiadás)
Kiadó Geobook Kiadó
Kiadás éve 2009
Terjedelem 112 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 87835 9 2
Eredeti ár:
3.360 Ft
3.024 Ft
Online kedvezmény: 10%

Hogyan fogjak hozzá az égbolt megismeréséhez? Hogyan használjam távcsövemet? Mit mutat egy kistávcső az égbolt csodáiból, milyen látványra számíthatok? A Csillagatlasz kistávcsövekhez ezeknek a kérdéseknek a megválaszolását célozza meg.

Leírás

Hogyan fogjak hozzá az égbolt megismeréséhez? Hogyan használjam távcsövemet? Mit mutat egy kistávcső az égbolt csodáiból, milyen látványra számíthatok? A Csillagatlasz kistávcsövekhez ezeknek a kérdéseknek a megválaszolását célozza meg. Az első fejezet az atlasz használatát és az égbolton való tájékozódást magyarázza, a második fejezet távcsőtechnikával foglalkozik (az alapfogalmak mellett szól a különböző távcsőtípusokról, okulárokról, állványokról). A harmadik fejezet a megfigyelések módszerét mutatja be, mit és hogyan észleljünk. Itt egy egyszerű Holdtérképet is találunk, kistávcsövekhez összeállított ajánlólistával. A negyedik részben abc-sorrendbe rendezve találjuk meg az atlaszban szereplő kiemelt objektumokat, majd a térképek következnek.

A csillagatlasz azoknak készült, akik különösebb gyakorlat nélkül, valamilyen kis távcsővel – binokulárral, spektívvel vagy kisebb csillagászati távcsővel – szeretnék felfedezni az égbolt csodáit. Megtanítja az égbolton való tájékozódást, megismertet a távcsőtechnika alapjaival a távcsövek és okulárok típusaival. A szerző ismerteti különböző égi szépségek megfigyelésének módszerét, megtudhatjuk, mit és hogyan láthatunk távcsövünkkel. A Hold-térkép a leglátványosabb alakzatok felismerésében lesz nagy segítségünkre. A csillagtérképeken magyar amatőr csillagászok – köztük a szerző – saját megfigyelés alapján emeltük ki a valóban szép, érdekes és könnyen felkereshető objektumokat. A térképlapok melletti oldalak az adott égterület legfontosabb, legizgalmasabb látnivalóiról – ködök, galaxisok, csillaghalmazok, változó- és kettőscsillagok – közölnek kis távcsővel készült rajzokat és a megfigyelésükhöz kedvet csináló adatokat, részlettérképeket. A csillagatlasz hazánkból látható teljes égboltot bemutatja. Jól átgondolt szerkezete és jelölésrendszere – kiegészítve a Tejút árnyalatgazdag ábrázolásával – könnyű használatot jelent még a témában kevésbé járatosak számára is.

 

Geobook Hungary Kiadó, 2009.

Írta és szerkesztette: Vizi Péter