Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Csoportos tanácsadás

Paraméterek

Szerző Amundson, Norman E. – Borgen, William A. – Westwood, Marvin J. – Pollard, Diane E.
Cím Csoportos tanácsadás
Alcím Kézikönyv csoportvezetőknek
Kiadó ELTE Eötvös Kiadó
Kiadás éve 2017
Terjedelem 261 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 312 163 4
Ár:
4.000 Ft
3.800 Ft
Kedvezmény: 5%
A könyvet mindenkinek ajánljuk, aki csoportokkal foglalkozik vagy foglalkozni szeretne, hiszen e könyv feldolgozásával nélkülözhetetlen és gondosan rendszerbe illesztett ismeretekhez juthat.

Leírás

Norrnan E. Amundson, William A. Borgen, Marvin J. Westwood és Diane E. Pollard könyve kézikönyv. Abban az értelemben az, hogy számos kérdésre ad választ a gyakorlatban jól használható segédeszközök nyújtásával, szemlétes, konkrét példákkal és megoldási illusztrációkkal. Ugyanakkor a kezünkben lévő könyv mindenképpen tankönyv, hiszen bevezet a csoport működésének legalapvetőbb tételeibe, elméleti modellt nyújt a csoportdinamika és csoportok fejlődési szakaszai mentén egyaránt. Nem elvitatható, hogy önismereti utat is mutató segédeszköz ez a könyv, hiszen mindannyian gyűjtöttünk tapasztalatokat csoporthelyzetekben, mindannyiunk végiggondolja akarva-akaratlan e könyv nyomán a csoportokban megélt szerepeit, helyzeteit, a csoportok változásait. Mindemellett érdekes olvasmány is ez a könyv, személyes, közvetlen hangnemű, elgondolkodtató mű, mely túlmutat a praktikus technikákon, a megtanulandó elméleteken, a saját megérintődésen. Elgondolkodtat emberi működésünkről, a különböző élethelyzetekről, a fordulatok lehetőségeiről. Mindezen funkcióit jól strukturáltságával teremti meg. Lenyűgöző és példaértékű a könyv didaktikus felépítettsége, ami sokat segít a rend és rendszer meglátásában, befogadásában. A fejezetek elméleti bemutatói után összefoglalót olvashatunk, az eszencia kiemelését. Ezekhez megfontolandó kérdéseket adnak a szerzők, amik mentén átgondolhatjuk az olvasottakat, és olykor talán visszalapozunk, miként is volt egy jellemző szerep mögött meghúzódó szükséglet, vagy egy csoportfejlődési szakasz vezetői feladata. Mindezeket gyakorlatok követik, melyek a készségek szintjét igyekeznek elérni a szakembert, a csoport vezetőjét konkrét munkájában szólítva meg.
A könyv tartalmi fonala két utat követ. Elsőként a csoportos tanácsadás fő komponenseit ismerhetjük meg mint a csoportterv készítésének szempontjait, csoportcélok és tevékenységek átgondolását, a tagok szükségleteit és ezek megjelenéseit a különböző szerepekben, a vezetői készségeket és reagálási típusokat, valamint a csoportfolyamatok legfőbb jellemzőit. E fogalmak, komponensek ismerete teszi lehetővé, hogy mindezek a csoportfejlődés szakaszai szerint értelmezhetők legyenek. Ez adja a könyv ezzel párhuzamos gondolati útját. Izgalmas követni a csoportok alakulását a tervezés szakaszától a kezdeti, átmeneti, munka szakaszokon át a befejező, majd a csoport utáni szakaszokig. Tanulságos minden állomás. A könyv végére megértjük, hogy „a jó eredményeket produkáló... csoportok nem a véletlen művei.” (Amundson) Mindezt munkavállalói csoportokkal való tanácsadói kapcsolatban mutatják be a szerzők.
A könyvet mindenkinek ajánljuk, aki csoportokkal foglalkozik vagy foglalkozni szeretne, hiszen e könyv feldolgozásával nélkülözhetetlen és gondosan rendszerbe illesztett ismeretekhez juthat.
Az ELTE PPK-n pszichológus alapképzésben és tanácsadó szakpszichológus képzésben sok éven át szerzett oktatói tapasztalataink és a hallgatóktól kapott visszajelzések azt erősítik meg, hogy nagyon hasznos, a csoportokkal való munkában jól használható módszertani útmutatót jelent a Csoportos tanácsadás tantárgy és az ahhoz kapcsolódó tevékenységekben ez a Magyarországon először megjelent tankönyv.
 
Fordította: Horváth Tünde