Cukorbetegek nagy diétáskönyve
Paraméterek
Sorozat | SpringMed Diétás Könyvek |
Szerző | Gyurcsáné Kondrát Ilona – Fövényi József |
Cím | Cukorbetegek nagy diétáskönyve |
Alcím | 8. kiadás |
Kiadó | SpringMed Kiadó |
Kiadás éve | 2023 |
Terjedelem | 314 oldal |
Formátum | A/5, ragasztókötött |
ISBN | 978 615 6337 58 0 |
Hogyan táplálkozzon, mit egyen és hogyan kontrollálja az evési-ivási szokásait a frissen felfedezett cukorbeteg? Melyek a cukorbetegség szövődményei, amelyeket a helyes életvezetéssel el kell/lehet kerülnie? A diabetológus-dietetikus szerzőpáros több évtizede foglalkozik cukorbetegekkel. Tapasztalataikat, a diétázással kapcsolatos ismereteiket, több mint 100 magyaros és reform módon elkészített receptet, tápanyagtáblázatot és a cukorbetegeknek szánt, egyéb fontos tudnivalókat találhat e könyvben. |
|
|
Leírás
A cukorbetegség, ezen belül a 2-es típusú diabétesz hazánkban közel 1 millió embert érint. Mindmáig él az a köztudatban, hogy a cukorbetegeknek speciális étrendre van szükségük, mely állítás ma már nem állja meg a helyét. Alapelvként elmondható, hogy a 2-es típusú diabétesz leggyakrabban az elhízás talaján, annak következményeként alakul ki, ezért a kezelésében is alapvető a következetes kalória- és szénhidrátbevitel-csökkentés és a rendszeres mozgás. A megfelelő életvitel az esetek egy részében – főként a betegség korai stádiumában – olyan mértékű javulást okozhat, hogy a tablettás, vagy akár az inzulinos kezelés is hosszabb időn keresztül elkerülhetővé válik!
Hogyan táplálkozzon, mit egyen és hogyan kontrollálja az evési-ivási szokásait a frissen felfedezett cukorbeteg? Melyek a cukorbetegség szövődményei, amelyeket a helyes életvezetéssel el kell/lehet kerülnie?
A diabetológus-dietetikus szerzőpáros több évtizede foglalkozik cukorbetegekkel. Tapasztalataikat, a diétázással kapcsolatos ismereteiket, több mint 100 magyaros és reform módon elkészített receptet, tápanyagtáblázatot és a cukorbetegeknek szánt, egyéb fontos tudnivalókat találhat e könyvben.
SpringMed Kiadó, 2023.
SpringMed Diétás Könyvek
Írta: Gyurcsáné Kondrát Ilona – Dr. Fövényi József
Szakmai lektor: Dr. Zajkás Gábor – Antal Emese
Kapcsolódó témakör:
Tartalom
A KÖNYVBEN SZEREPLŐ RECEPTEK JEGYZÉKE
A KÖNYVBEN SZEREPLŐ RECEPTEK TÁPANYAGTARTALMA
BEVEZETŐ
I. A CUKORBETEGSÉGRŐL RÖVIDEN – AZ ORVOS TANÁCSAI
A CUKORBETEGSÉGRŐL ÁLTALÁBAN
Mi a diabétesz? Milyen gyakori betegség?
Melyek a diabétesz főbb típusai?
A cukorbetegség tünetei
A vércukor és az inzulin
MIT JELENT A VÉRCUKORSZINT CSÖKKENÉSE VAGY MEGEMELKEDÉSE?
Mi a hipoglikémia?
Mi a hiperglikémia?
MEGELŐZHETŐ-E A CUKORBETEGSÉG?
A DIABÉTESZ GYÓGYSZERES KEZELÉSE
Vércukorcsökkentő – elsősorban tablettás – gyógyszerek
Inzulinkészítmények és inzulinadagolási módok
A VÉRCUKOR-ÖNELLENŐRZÉSRŐL
A CUKORBETEGSÉG SZÖVŐDMÉNYEI
DIABÉTESZHEZ TÁRSULÓ MEGBETEGEDÉSEK
CÉLÉRTÉKEK DIABÉTESZBEN
A RENDSZERES TESTMOZGÁSRÓL
AZ ENERGIAFELVÉTEL ÉS LEADÁS EGYENSÚLYA
Normális helyzetben az energiafelvétel és -leadás egyensúlyban van
Az energiafelhasználás zavarai
A kalóriaigényünk kiszámítása
A DIÉTÁRÓL ÁLTALÁBAN
A CUKORBETEGSÉG DIÉTÁVAL TÖRTÉNŐ KEZELÉSÉNEK TÖRTÉNETE
MIÉRT KELL DIÉTÁZNIA A CUKORBETEGNEK?
A DIÉTA FŐBB SZEMPONTJAI
Az étrend energiatartalma
Az étrend összetétele
Az étkezések gyakorisága
Az egyes étkezések szénhidráttartalma
A glikémiás index fogalma és jelentősége
AMIT A TÁPANYAGOKRÓL TUDNI KELL
Szénhidrátok
Fehérjék
Zsiradékok
Vitaminok, ásványi sók és növényi rostok
A „DIÉTÁS” ÉLELMISZEREKRŐL
A diétás élelmiszerek helye és szerepe a cukorbetegek étrendjében
Mesterséges édesítőszerek és a felhasználásukkal készült italok
Cukorhelyettesítő anyagok és a velük készült sütő- és édesipari termékek
A diéta és az élvezeti szerek
FOLYADÉKFOGYASZTÁS
A TÁPLÁLKOZÁSI PIRAMISOKRÓL
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A DIÉTÁVAL KAPCSOLATBAN
Milyen módon csökkenthetők az egészséges étrend költségei? Valóban sokba kerül-e a cukorbeteg diéta?
Diéta otthon, munkahelyen, iskolában, vendéglőben és utazás közben
DIÉTA ÉS GYÓGYSZERES KEZELÉS
Vércukorcsökkentő tablettával kezelt cukorbetegek diétája
Diéta tabletta- és inzulinkezelés kombinációja során
Diéta és inzulinkezelés
A metabolikus szindrómás cukorbetegek étrendje
A CUKORBETEG DIÉTA 6 PARANCSOLATA
II. A CUKORBETEG DIÉTA A DIETETIKUS SZEMÉVEL
ÉTREND-ÖSSZEÁLLÍTÁSI ÉS TÁPLÁLKOZÁSI JAVASLATOK
MINTAÉTRENDEK
Minta étrend kb. 120 g szénhidráttal
Minta étrend kb. 150 g szénhidráttal
Minta étrend kb. 180 g szénhidráttal
Minta étrend kb. 225 g szénhidráttal
ÉTRENDI JAVASLATOK VESESZÖVŐDMÉNY ESETÉN
60 g fehérjét tartalmazó mintaétlap
40 g fehérjét tartalmazó mintaétlap
ÉTRENDI ÖTLETEK
RECEPTEK
Szendvicsek, szendvicsre valók
Levesek
Húsételek, húspótló feltétek, mártások
Köretek, főzelékek
Saláták
Tészták, gyümölcsös édességek
III. HASZNOS INFORMÁCIÓK
Tápanyagtáblázat kivonat (100g vagy 1 dl termékben)
10 g szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek
BMI-táblázat
Szójegyzék – orvosi kifejezések szótára
Szakmai partnerek
Hasznos címek, linkek
Ajánlott irodalom
HASZNOS INFORMÁCIÓK KÉPEKBEN (színes melléklet)