Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Dante

Paraméterek

Szerző Szabó Tibor
Cím Dante
Alcím Egy humanista a középkorból
Kiadó Hungarovox Kiadó
Kiadás éve 2021
Terjedelem 232 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 534 073 6
Eredeti ár:
2.700 Ft
2.430 Ft
Online kedvezmény: 10%

Amióta az ezredfordulón kezdetét vette a hazai dantisztika megújhodása, sokakban megfogalmazódott az a kívánalom, hogy készüljön olyan összegző monográfia a „költők legmagasabbjáról”, amely a művelt és művelődni vágyó olvasókhoz is szól. Ennek a megírására aligha vállalkozott volna alkalmasabb szerző, mint Szabó Tibor.

Leírás

Itt van hát végre a régóta várt magyar monografikus szintézis Dante életművéről. Amióta az ezredfordulón kezdetét vette a hazai dantisztikának az a megújhodása, melyet a sorok írója már többször Dante-irodalmunk virágkorának nevezett, sokakban megfogalmazódott az a kívánalom, hogy készüljön olyan összegző monográfia a „költők legmagasabbjáról”, amely a művelt és művelődni vágyó olvasókhoz is szól. Ennek a megírására aligha vállalkozott volna alkalmasabb szerző, mint Szabó Tibor. Az egyetemi tanár, aki hazánkban mindenki másnál több könyvet publikált Dantéról – műveiről, „szent poémájáról”, életbölcseletéről, magyarországi utóéletéről –, tudományos ismereteit és önálló kutatási eredményeit ezúttal is világos, olvasmányos stílusban adja közre. A könyv italianisták, egyetemi hallgatók számára nélkülözhetetlen Dante-kalauz, de alapmű a költészet szerelmeseinek is. Meggyőzően bizonyítja, hogy „a világirodalom legnagyobb költeménye”, ahogy Babits Mihály nevezte, és a firenzei vátesz egész szépirodalmi és bölcseleti munkássága nem pusztán „szakmai belügy”, hanem az egyetemes műveltség közkincse, európai identitásunk „támasza, talpköve”.

(Madarász Imre)

Szabó Tibor professor emeritus a Szegedi Tudományegyetemen. Hosszabb idő óta foglalkozik Dante életművével, egyik hazai Dante-szakértő. Eddig megjelent kötetei: Megkezdett öröklét. Dante a XX. századi Magyarországon (2003), A sokszólamú Dante (2006), Dante életbölcselete (2008), Dante-reflexiók. Paradigmaváltás a magyar dantisztikában (2018).

 

 

Hungarovox Kiadó, 2021.

Írta: Szabó Tibor

Lektor: Madarász Imre

Kapcsolódó kiadványok:

Dante Alighieri művei