Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Debreceni professzorok művész szemmel

Paraméterek

Cím Debreceni professzorok művész szemmel
Kiadó Debreceni Egyetemi Kiadó
Kiadás éve 2012
Terjedelem 86 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 318 191 1
Ár:
2.950 Ft
2.655 Ft
Kedvezmény: 10%

A könyvet jó szívvel ajánljuk minden olvasónak, legyen az egyetemi polgár vagy érdeklődő, aki nem csak egy útikönyvből akar információkat kapni a Debreceni Egyetem történetéről.

Leírás

Aki a Debreceni Egyetem egy évszázaddal ezelőtt megálmodott épületegyüttesét a fákkal övezett csodálatos erdei környezetben gyalog szeretné bejárni, az Orvos- és Egészségtudományi Centrum főépülete előtt kell leszállnia a villamosról. Itt rögtön szeme elé tűnik Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész 1968-ban felavatott Professzorok című szoborkompozíciója. Tovább menve a kerítés mentén, egy kis parkosított téren pedig Kisfaludi Strobl Zsigmond Kossuth-díjas szobrászművész felújított, ma már eredeti szépségében látható alkotása, gróf Tisza István egykori miniszterelnöknek, a Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem megalapítása egyik legfőbb támogatójának 2002-ben újra felállított életnagyságúnál nagyobb szobra készteti megállásra a sétálót.
A Debreceni Egyetem elismerésre méltó törekvése, hogy a fent említetteken túl műalkotásokkal örökítse meg az intézmény történetében kiemelkedő szerepet játszó oktatók, tudósok emlékét. A campusok épületei, sétányai, erdei ligetei szép hátteret adnak az alkotásoknak. Megformálásuk a felkért művészek számára igazi kihívás és valódi alkotói feladat. Az emlékállítás ösztönözheti a mai hallgatókat egyetemünk tradícióinak ápolására. Az ide látogató turisták pedig gazdag, művészi környezetben ismerkedhetnek az egyetemmel.
A kötetben a szobrok, emléktáblák és emlékérmék képe mellett rövid életrajz található. Ha volt rá módunk, sikerült egy-két jellemző anekdotával is színesíteni jeleseink emlékét.
A kötet második részében bemutatjuk az alkotóművészeket. Az életrajzok és az anekdoták sok szerző tollából származnak, s ez némi egyenetlenséget okoz a szövegezésben. A felhívásunkra beküldött anyagokon csak a terjedelem és szerkesztés igényeinek szem előtt tartásával igazítottunk. Az alkotások képe alatti évszám az emlékállítás idejét jelenti. Munkánkat jó szívvel ajánljuk minden olvasónak, legyen az egyetemi polgár vagy városunkba érkező érdeklődő, aki nem csak egy útikönyvből akar információkat kapni a Debreceni Egyetem történetéről.
 
Fotók: Bódi Sándor