Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Deepfake: a valótlan valóság

Paraméterek

Szerző Aczél Petra – Veszelszki Ágnes
Cím Deepfake: a valótlan valóság
Kiadó Gondolat Kiadó
Kiadás éve 2023
Terjedelem 284 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 556 460 6
Eredeti ár:
6.500 Ft
5.850 Ft
Online kedvezmény: 10%

A deepfake olyan médiatartalom, amellyel ma már bárhol találkozhatunk, anélkül megszokva jelenlétét, hogy többet és mélyebben gondolkodnánk róla. Tanulmánykötetünk az utóbbiban, a deepfake pontosabb megismerésében támogatja az Olvasót. Magyar nyelven és a régióban elsőként olyan írások összefoglaló könyve ez, amely a deepfake jelenség egészéről és részleteiről is naprakész képet ad. 

Leírás

Nézzük a videófilmet, ismerős a szereplő, akit látunk. Hallgatjuk, amit mond, és arra gondolunk, nem hittük volna, hogy egyszer ilyen dolgok hagyhatják el a száját. Meg sem fordul a fejünkben, hogy ő sem hitte volna. Egész pontosan az a politikus, művész, színész, médiaszereplő orvos vagy tanár sem, akinek éppen szimulált változatával találkoztunk. Feltehetően ő sem számolt azzal, hogy egyszer nyilvánosságba lépő szintetikus mására és mondandójára fog rácsodálkozni – rémülten vagy éppen elégedetten.

A deepfake korunk imposztora. Olyan tartalom, kép, üzenet, amely mögött a gyorsan tanuló mesterséges intelligencia dolgozik azért, hogy egy, a valóságra megtévesztésig hasonlító, valójában azonban nem létező médiaeseményt hozzon létre. Például az amerikai elnök egy soha el nem hangzott beszédét. Háborúban álló felek vezetőinek megadó vagy felbujtó üzeneteit. Egy régen elhunyt művészt, aki ma „személyesen” fogadja a saját kiállítására érkező vendégeket. Vagy a szintén régen halott színész 2023-as, új szerepjátékát.

A deepfake olyan médiatartalom, amellyel ma már bárhol találkozhatunk, anélkül megszokva jelenlétét, hogy többet és mélyebben gondolkodnánk róla. Tanulmánykötetünk az utóbbiban, a deepfake pontosabb megismerésében támogatja az Olvasót. Magyar nyelven és a régióban elsőként olyan írások összefoglaló könyve ez, amely a deepfake jelenség egészéről és részleteiről is naprakész képet ad. Az írásokat jegyző szerzők saját szakterületük avatott és ismert hazai kutatói, e kötetben pedig mindannyian a deepfake témájában mutatják be nézőpontjaikat, kutatási eredményeiket.

A tanulmánykötetben tizennégy szerző, sokféle tudományterület beszél tehát ugyanarról a jelenségről: a deepfake-ről, amelynek alkotói és befogadói, ragadozói és áldozatai, gazdagjai és szegényei egyaránt lehetünk. Abban bízunk, hogy a kötet elolvasása után kinek-kinek könnyebb lesz döntenie, melyik oldalt választja.

 

Gondolat Kiadó, 2023.

Médiatudományi Könyvek–sorozat

Szerkesztette: Aczél Petra – Veszelszki Ágnes