Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Dietetika

Paraméterek

Szerző Rigó János
Cím Dietetika
Alcím Egészségügyi szakközépiskolák és szakiskolák tankönyve (11. kiadás)
Kiadó Medicina Könyvkiadó
Kiadás éve 2007
Terjedelem 328 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 226 428 8
Eredeti ár:
2.400 Ft

A kötet az egészségügyi szakközépiskolák és szakiskolák tankönyve, és bár már a 11. kiadás, anyaga teljesen új és naprakész, a rohamosan fejlődő anyagcserekutatás legújabb eredményein alapul.

Leírás

A kötet az egészségügyi szakközépiskolák és szakiskolák tankönyve, és bár már a 11. kiadás, anyaga teljesen új és naprakész, a rohamosan fejlődő anyagcserekutatás legújabb eredményein alapul. Lényeges része a könyvnek a betegségek étrendi kezelésében bevezetett újabb eljárások ismertetése, például a krónikus veseelégtelenség vagy a transzplantáció kapcsán. Jelentős részt kapnak a könyvben az útmutatások, amelyek a kórházi kezelés befejeztével az otthoni diétára és életvitelre vonatkoznak. Ezeknek az ismereteknek az elsajátítását egyaránt megköveteli az egészségügyi ellátás korszerűbbé válása, és a házi betegápolás egyre szélesebb körű elterjedése. A könyv átdolgozását indokolták az egészségügyi oktatásban bekövetkező változások. Az egyre több szakágban elkezdődő felsőfokú képzés ugyanis megköveteli a táplálkozástudomány és a dietetika mélyebb megismerését. A tankönyv elsősorban az egészségügyi szakdolgozók képzését szolgálja, de segítséget nyújt mindenkinek, aki dietetikai ismereteit a prevenció, a beteggyógyítás és a rehabilitáció területén fokozottabb mértékben kívánja kamatoztatni.
 
 
Írta: Rigó János

Tartalom

Előszó

Táplálkozástani ismeretek

A hazai táplálkozástudomány és a dietetika fejlődése

A diétás gyógykezelés fogalma és célja

A konyhatechnikai eljárások szerepe a gyógyélelmezésben

Az individuális dietetika szempontjai

A diéták elnevezése

Élelmezési formák

A dietetikában használatos alapfogalmak

Táplálkozás-élettani alapismeretek

Energiaszükséglet és energiaforgalom

Táplálékfelvétel – energiafelvétel

Az energiaszükségletet befolyásoló tényezők

Az energiaforgalom zavarai

A tápláltsági állapot meghatározása

A fehérjék táplálkozás-élettani jelentősége

Komplett és inkomplett fehérjék

A komplettálás tudománya

Fehérjeszükséglet

Az aminosavak táplálkozás-élettani szerepe

A szénhidrátok szerepe a táplálkozásban

A szénhidrátok felosztása

Az összetett szénhidrátok hasznosulása

Szénhidrátszükséglet

A zsírok táplálkozás-élettani jelentősége

A zsírsavak felosztása

A zsírok élettani hatásai

Lipoidok

Zsírszükséglet

Vitaminok

Vízben oldódó vitaminok

Zsírban oldódó vitaminok

A marginális vitaminhiány néptáplálkozási jelentősége

Az ásványi anyagok táplálkozás-élettani jelentősége

Makroelemek

Mikroelemek

Só- és vízháztartás

Az emésztési folyamatok

Élelmezési alapismeretek

Az élelmiszerek táplálkozás-élettani szerepe

Gabonafélék

Gyümölcsök

Zöldség- és főzelékfélék

Tej és tejtermékek

Tojás

Húsok és húsipari termékek

Étkezési zsírok, olajok

A táplálkozást kiegészítő italok

Ivóvíz

Gyümölcs- és zöldséglevek

Üdítőitalok

Turmixitalok

Ásványvizek

Gyógyvizek

Élvezeti szerek

Alkoholtartalmú italok

Táplálkozás és életmód

A hazai népesség táplálkozásának jellemzői

A táplálkozási szokások és a betegségek közötti összefüggés

Az egészséges táplálkozás alapelvei

Útmutatók az egészséges táplálkozáshoz

Arányok a táplálkozásban

Táplálkozás és mozgás

A káros stresszhatások kivédése

A várandós és a szoptató anyák táplálkozása

A táplálkozás életkori sajátosságai

Diétás konyhatechnika

Az étrend összeállítása

Diétás ételkészítési műveletek

A diétás ételek ízesítése

Az élvezeti értéket fokozó tálalás

Betegétkeztetés

Betegélelmezési rendszerek

Az egységes diétás rendszer

Az egységes diétás rendszer jellemzői

Energia- és tápanyagtartalom szerinti változatok

Ételkészítési eljárások szerinti változatok

Betegségek diétái

Az emésztőszervi betegségek étrendi kezelése

A szájüreg és a nyelőcső betegségeinek diétája

A gyomor- és bélbetegségek étrendi kezelése

A bélbetegségek étrendi kezelése

Étrend a székrekedés esetén

A colorectalis daganatok esetén alkalmazott étrend

A májbetegségek étrendi kezelése

Az epehólyag- és epeútbetegségek étrendi kezelése

A szív és a keringési rendszer megbetegedéseinek étrendi kezelése

A szívelégtelenség kezelése során alkalmazott étrend

A szívkoszorúér elmeszesedésének megelőzése és étrendi kezelése

Az agyér-elmeszesedés diétája

A magas vérnyomás étrendi kezelése

A metabolikus szindróma étrendi kezelése

A vérszegénység étrendi kezelése

A vesebetegségek étrendi kezelése

A vese gyulladásos betegségeinek étrendi kezelése

A nephrosis-szindróma diétája

A veseelégtelenség diétája

A dializált betegek étrendje

Veseátültetés utáni diéta

A vesekőbetegség étrendi kezelése

Az anyagcsere-betegségek diétás kezelése

A cukorbetegek étrendje

Az elhízás és a lesoványodás étrendi kezelése

A zsíranyagcsere-zavarok étrendi kezelése

A cysticus fibrosis étrendi kezelése

A köszvény étrendi kezelése

A veleszületett anyagcsere-betegségek étrendi kezelése

Az endokrin betegségek étrendi kezelése

Pszichiátriai eredetű táplálkozási betegségek

Diagnosztikai étrendek

A patológiás terhesség diétája

A sebészeti betegek étrendi kezelése

A daganatos betegségek diétás kezelése

A táplálkozás és a daganatos betegségek

Táplálkozási és életviteli ajánlások a daganatos betegségben szenvedők számára

A mozgásszervi betegségek étrendi kezelése

A csontlágyulás diétája

A csontritkulás diétája

A rheumatoid arthritis diétája

A szemészeti betegségek étrendi kezelése

A bőrbetegségek étrendi kezelése

Az alkoholbetegek étrendje

Az AIDS-betegség kezelésének dietetikai szempontjai

Diétás előírások a gyakoribb heveny mérgezések kezelésében

Egyéb étrendek

A lázas betegek étrendje

Elektrolitszabályozó étrend

Savanyító és lúgosító étrend

Cukor- és tejmentes diéta

Nyersétrend

Gyógyszer-diéta kölcsönhatások

A gyógyszerek hatása az étvágyra

Felszívódást gátló gyógyszerek

A gyógyszerek hatása az anyagcsere-folyamatokra

A vitamin-anyagcserét befolyásoló gyógyszerek

Az ásványianyag-cserét befolyásoló gyógyszerek

A táplálékok befolyása a gyógyszerek hatására

Alternatív étrendek

Vegetárius étrend

Makrobiotikus étrend

Hay-féle „elválasztó diéta”

A bicsérdizmus és a Schnitzer-féle „intenzív” étrend

Az alternatív étrendek megítélése

Vallási előírások a táplálkozásban

Keresztény és keresztyén vallási előírások

Zsidó vallási előírások

Hindu vallási előírások

Iszlám vallási előírások

Irodalom

Függelék