Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Dietetika a háziorvosi gyakorlatban

Paraméterek

Sorozat SpringMed Háziorvosi Könyvtár
Szerző Figler Mária – Kubányi Jolán
Cím Dietetika a háziorvosi gyakorlatban
Kiadó SpringMed Kiadó
Kiadás éve 2015
Terjedelem 360 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5166 13 6
Eredeti ár:
4.800 Ft
4.320 Ft
Online kedvezmény: 10%

Étrendünk nemcsak a közérzetünkre van hatással, hanem élettartamunkra és életminőségünkre is. A hibásan megválasztott és hosszú távon gyakorolt helytelen életmód – így a táplálkozás is – kimutathatóan szoros kapcsolatban áll számos betegség gyakori előfordulásával. A táplálkozási szokások kismértékű megváltozása is jelentősen befolyásolhatja az egészséget, s nélkülözhetetlen számos betegség terápiájában és prevenciójában.

Leírás

Étrendünk nemcsak a közérzetünkre van hatással, hanem élettartamunkra és életminőségünkre is. A hibásan megválasztott és hosszú távon gyakorolt helytelen életmód – így a táplálkozás is – kimutathatóan szoros kapcsolatban áll számos betegség gyakori előfordulásával. A táplálkozási szokások kismértékű megváltozása is jelentősen befolyásolhatja az egészséget, s nélkülözhetetlen számos betegség terápiájában és prevenciójában.
A könyv tartalmából:
– Humán táplálkozás, a táplálékok szerepe a betegség megelőzésében
– Az egészséges táplálkozás alapelvei
– A folyadékbevitelre vonatkozó ajánlások
– Az elhízás étrendi kezelése, divatfogyókúrák és megítélésük
– Az anyagcsere-, az endokrin, a gasztroenterológiai, a daganatos betegségek dietoterápiája
– Az autoimmun kórképek és a vesebetegségek dietetikája
– Táplálékallergiák
A kötet szerzői gyakorló dietetikusok, egyetemi oktatók, akik korszerű ismeretanyagot nyújtanak a betegekkel legközvetlenebb kapcsolatban álló családorvosoknak, a pályájuk kezdetén álló orvosoknak, de haszonnal forgathatják e könyvet a gyógyszerészek és az egészségügyi szakdolgozók is.

 

SpringMed Kiadó, 2015.

SpringMed Háziorvosi Könyvtár

Szerkesztette: Figler Mária – Kubányi Jolán

Írta: Prof. dr. Figler Mária, Kubányi Jolán MSc, Ambruszt Simon, Breitenbach Zita, Erdélyi-Sipos Aliz MSc, Gyurcsáné Kondrát Ilona, Horváth Zoltánné PhD, Dr.Pálfi Erzsébet, Szabó Zoltán, Szűcs Zsuzsanna MSc
Szakmai lektor: Dr. Balogh Sándor

 

Kapcsolódó témakör:

Dietetika

Tartalom

A kötet szerzői

Előszó

Rövidítések

1. A humán táplálkozás mechanizmusa, táplálékaink szerepe a betegség megelőzésben (Ambruszt Simon)

1.1. Energia-egyensúly

1.2. A testtömeg változása az életkorral

1.3. A táplálékfelvétel szabályozása

1.4. Az agyalapi mirigy szerepe az energia-egyensúlyban

1.5. A jutalmazási központ

1.6. A zsírszövet és a gasztrointesztinális traktus szerepe a homeosztázisban

1.7. Az energia-egyensúly kognitív összehangolása

1.8. Életkor- és tápláltságiállapot-függő változások a táplálékfelvétel szabályozásában

1.9. Az energiaszegény táplálkozás

1.10. Táplálékaink az egészségvédelem szolgálatában

1.11. Funkcionális élelmiszerek

1.12. Flavonoidok

1.13. Karotinoidok

1.14. Szterinek

1.15. Probiotikumok

1.16. Prebiotikumok

1.17. Szinbiotikumok

Irodalom

2. Teljes értékű étrend, az egészséges táplálkozás alapelvei (Szűcs Zsuzsanna MSc)

2.1. Egészségtudatosság Magyarországon

2.2. Miért azt esszük, amit eszünk?

2.2.1. Egyéni tényezők

2.2.2. Környezet

2.2.3. Befolyásoló szektorok

2.2.4. Szociális és kulturális normák és értékek

2.3. Egészséges táplálkozás a legfrissebb ajánlások tükrében

2.4. Hogyan csökkenthetők a táplálkozással kapcsolatos tévhitek?

2.5. Az egészségügyi szakemberek szerepe és felelőssége

Irodalom

3. Folyadékszükséglet és kielégítése (Szűcs Zsuzsanna MSc)

3.1. Az emberi test víztartalma

3.2. Folyadékterek

3.3. Folyadékegyensúly

3.3.1. Folyadékveszteség

3.3.2. Folyadékbevitel

3.4. A folyadékellátottságot vizsgáló módszerek

3.5. A folyadékbevitelre vonatkozó ajánlások

3.5.1. Európai Unió

3.5.2. Magyarország

3.6. Folyadékbeviteli szokások és fogyasztási trendek

3.6.1. Folyadékfogyasztás Magyarországon

3.6.2. Tévhitek a folyadékfogyasztással kapcsolatban

Irodalom

4. Az elhízás étrendi kezelésének tudományosan megalapozott lehetőségei. Divatfogyókúrák és megítélésük a dietetikus szemszögéből (Horváth Zoltánné PhD)

4.1. A túlsúlyos állapot és a kövérség mérése

4.2. A táplálkozás feltérképezése

4.3. Mi várható az elhízás kezelésétől?

4.4. A túlsúly és az elhízás kezelésének pillérei

4.5. A testtömeg csökkentését szolgáló étrendek

4.6. A kiegyensúlyozott, energiaszegény étrend

4.7. Alacsony zsírtartalmú (low fat) diéták

4.8. Alacsony szénhidráttartalmú (low carb) diéták

4.9. Magas fehérjetartalmú (high protein) diéták

4.10. Sikerrel kecsegtető tápanyag-összetétel: fehérje, zsír vagy szénhidrát?

4.11. Divatdiéták

4.12. Praktikus tanácsok

Irodalom

5. A dietoterápia szerepe és lehetőségei a kardio- vaszkuláris megbetegedések megelőzésében és kezelésében. A kardioprotektív étrend (Horváth Zoltánné PhD)

5.1. Befolyásolható rizikótényezők: életmód

5.2. Étrendi tényezők

5.2.1. Zsírok

5.2.2. Szénhidrátok

5.2.3. Fehérjék

5.2.4. Alkohol

5.2.5. A dyslipidaemia étrendje: gyakorlati tanácsok

5.3. Magas vérnyomás

5.3.1. Sóbevitel

5.4. Elhízás, túlsúly

5.4.1. DASH étrend

5.4.2. Mediterrán étrend

5.5. A kardioprotektív étrend összetevői

5.5.1. A kardioprotektív étrend a gyakorlatban

Irodalom

6. A diabetes mellitus étrendi kezelése (Gyurcsáné Kondrát Ilona)

6.1. A diabetes mellitus dietoterápiája

6.1.1. Az étrendi kezelés célja

6.1.2. Az étrendi kezelés főbb szempontjai

6.1.3. Egyénre szabott energiabevitel

6.1.4. Az étkezések gyakorisága

6.1.5. Az étrend tápanyag-összetétele

6.2. Cukorpótlók

6.2.1. Tápértékkel rendelkező édesítőszerek

6.2.2. A legfontosabb intenzív édesítőszerek

6.3. Diétás termékek, diétás ételek

6.3.1. Diabetikus édességek

6.3.2. Diabéteszes menük

6.4. Étrend és kezelés

6.4.1. Tanácsok étrenddel egyensúlyban tartható cukoranyagcsere-zavar esetére

6.4.2. Tanácsok diéta + inzulintermelést befolyásoló gyógyszerek alkalmazása esetére

6.4.3. Tanácsok diétával + inzulinnal kezelt cukorbetegeknek

6.4.4. Étrendi sajátosságok inzulinrezsimek alkalmazása esetén

6.5. A szövődményes diabetes dietetikája

6.6. A hypoglykaemia korszerű kezelése és megelőzése

6.6.1. A hypoglykaemia kezelése

6.6.2. A hypoglykaemia megelőzése

6.7. A diabetes szövődményeinek dietetikai kezelése

6.8. A diabeteshez társuló betegségek étrendi ajánlásai

6.9. Diabetes mellitus és metabolikus szindróma

6.10. Dietetikai edukáció

Irodalom

7. A nem diabéteszes anyagcsere- és egyes endokrin betegségek dietoterápiája (Szabó Zoltán)

7.1. Phenylketonuria

7.2. Dyslipidaemiák – a lipidanyagcsere zavarai

7.3. Köszvény – a purinanyagcsere zavara

7.4. Osteoporosis – a csontanyagcsere zavara

7.5. Haemochromatosis

7.6. A rézanyagcsere zavarai

7.7. Metabolikus szindróma

7.8. Diabetes insipidus

7.9. Phaeochromocytoma

7.10. A glükokortikoidkezelés dietoterápiája

Irodalom

8. A családorvosi gyakorlatban fontos gasztroenterológiai kórképek dietetikája (Dr. Pálfi Erzsébet)

8.1. Reflux, nyelőcsőgyulladás

8.2. Gastritis

8.3. Fekélybetegség

8.4. Epekövesség és epehólyag-gyulladás

8.5. Hasnyálmirigy-alulműködés és krónikus hasnyálmirigy-gyulladás

8.6. Májbetegségek

8.7. Irritábilis bél szindróma

8.8. Gyulladásos bélbetegségek

8.9. Rövid bél szindróma

8.10. Stoma

8.11. Coeliakia

8.12. Obstipatio

8.13. Diverticulosis és diverticulitis

Irodalom

9. Az autoimmun kórképek és a vesebetegségek dietetikája (Breitenbach Zita)

9.1. Az autoimmun kórképek dietetikai vonatkozásai

9.1.1. Reumatoid arthritis

9.1.2. Szisztémás lupus erythematosus

9.1.3. Progresszív szisztémás sclerosis

9.2. A vesebetegségek dietetikája

9.2.1. Nephritis szindróma

9.2.2. Nephrosis szindróma

9.2.3. Nephropathia diabetica

9.2.4. Krónikus veseelégtelenség

9.2.5. Vesekő

Irodalom

10. Táplálékallergiák és -intoleranciák (Dr. Pálfi Erzsébet)

10.1. Gabonaallergia

10.2. Szójaallergia

10.3. Tejfehérje-allergia

10.4. Laktózintolerancia

10.5. Fruktózintolerancia

10.6. Tojásallergia

10.7. Földimogyoró-allergia

10.8. Olajosmag-allergiák

10.9. Halak, kagylók, rákfélék okozta allergiák

10.10. Kén-dioxid és szulfitok okozta reakciók

10.11. Pollen-zöldség, pollen-gyümölcs keresztreakciók

Irodalom

11. Étrendi ajánlások daganatos betegeknek (Gyurcsáné Kondrát Ilona)

11.1. Individuális dietoterápia

11.2. Roborálás

11.3. Dúsítás tápszerekkel

11.4. Sózás

11.5. Fűszerezés, konyhatechnika

11.6. Daganat és emésztőrendszeri problémák

11.7. Daganat és cukorbetegség

11.8. A daganatos beteg kezelés alatti táplálkozása

11.9. Daganat és műtét

11.10. Bio vagy nem bio?

11.11. Étrend-kiegészítők

Irodalom

12. A dietetikai gondozás szerepe az alapellátásban (Erdélyi-Sipos Aliz)

12.1. A diétás gyógykezelés fejlődése, jelene

12.2. Dietoterápia alkalmazása az alapellátásban

12.3. A dietetikusok feladatai a betegségspecifikus táplálásterápia folyamatában

Irodalom

Tárgymutató

Hasznos címek, linkek

Együttműködő partnerek