Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Dinamikus gyakorlatok az írás előkészítésére

Paraméterek

Szerző Kuhn Gabriella
Cím Dinamikus gyakorlatok az írás előkészítésére
Alcím ...hogy az írás ne legyen sírás!
Kiadó Trefort Kiadó
Kiadás éve 2008
Terjedelem 60 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 446 474 7
Ár:
1.200 Ft
1.080 Ft
Kedvezmény: 10%

Sok gyermek már az óvodáskorban eljut oda, hogy ha csak teheti, a papírt és a ceruzát elkerüli. Ezeknél a gyermekeknél nem alakul ki az a fajta „begyakorlottság”, amely a kéz finommotoros mozgásait jellemzi, miközben írunk. Ez a „könyvecske” segítséget kíván nyújtani ahhoz, hogy gyermekeinket játékos keretek között felkészítse az írás komoly mesterségére.

Leírás

Ez a „könyvecske” segítséget kíván nyújtani ahhoz, hogy gyermekeinket játékos keretek között felkészítse az írás komoly mesterségére.
Az első részben megismerkedhetünk azzal, hogy hányféle képességre van szüksége az írni tanuló gyermeknek, hogy ezt a tudást zökkenőmentesen elsajátíthassa. Felvázoljuk az írás hátterében álló neuropszichológiai folyamatokat, kitérünk az élettani tényezők szerepére, bemutatjuk a rajzfejlődés folyamatát, valamint az íráshoz szükséges érzékelési területek fejlődését.
A második részben megismerkedhetünk egy olyan dinamikus, a beszéd és az ábrázolás funkcionális kapcsolatára épülő gyakorlatsorozattal, amely alkalmas az írás előkészítésére.
Sok gyermek már az óvodáskorban eljut oda, hogy ha csak teheti, a papírt és a ceruzát elkerüli. Ezeknél a gyermekeknél nem alakul ki az a fajta „begyakorlottság”, amely a kéz finommotoros mozgásait jellemzi, miközben írunk.
A nehézkes ujjacskák biztatására, az írás előkészítésére segítségül hívjuk a mondókákat és a hangulatos gyermekverseket, hogy az általuk fel idézett vidám hangulatban, a „kéz és a száj szoros egymásrautaltságában” a gyermekek jóleső érzésekkel követhessék nyomon a meg-megújuló csodát: a ceruza nyomot hagy apapíron!
Ez az az öröm, amely eltölti a járni tanuló gyermeket, és amely megjelenik a beszélni tanuló gyermeknél is – a funkcióöröm – kell, hogy vezesse a gyakorlatokban elmélyülő kisembert. Hiszen ha újra felfedezheti, újra rácsodálkozhat, milyen különös érzés az üres lapra kakast, gólyát, hóembert varázsolni, akkor kedve lesz újra és újra próbálkozni, nekilódulni, hogy a csodát ismét átélhesse. Mondanunk sem kell, ha kis „tudósunk” eljut ebbe az örömteljes kíváncsiság állapotába, sokszor és kitartóan fog próbálkozni. Ekkor mi is elmondhatjuk, hogy jó munkát végeztünk, hiszen a gyakori próbálkozások hatására a mancsa is „kezesebb” lesz!
 
Lektor: Porkolábné dr. Balogh Katalin

Tartalom

Bevezetés
I. rész
Egy kis kitérő az írás kezdeteihez
A központi idegrendszeri folyamatok szerepe az írás elsajátításában
Az élettani tényezők szerepe az írástanulásnál
Az írás kialakulása és a rajzfejlődés folyamata
Az írás hátterében álló érzékelési területek fejlődése
Milyen mozgások során valósul meg az írás?
A diszlexia-diszgráfia-veszélyeztetettség jelei óvodáskorban
A grafomotoros fejlesztés helye a fejlesztési sorban
II. rész
Dinamikus gyakorlatok az írás előkészítésére
Néhány szó a balkezes gyermekekről
Irodalomjegyzék
Ajánlott irodalom