Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Diszlexia

Paraméterek

Szerző Gyarmathy Éva
Cím Diszlexia
Alcím A specifikus tanítási zavar
Kiadó Lélekben Otthon Kiadó
Kiadás éve 2007
Terjedelem 245 oldal
Formátum A/4, ragasztókötött
ISBN 978 963 9771 06 2
Ár:
4.800 Ft
4.560 Ft
Kedvezmény: 5%
Kötetünk a specifikus tanulási zavarokkal küzdő gyermekek megismerése, kezelése, fejlesztési lehetőségei mellett foglalkozik a diszlexia kialakulásának megelőzésében szerepet játszó tényezőkkel. Rávilágít a tanítási zavarból eredő tanulási zavarok kialakulására, bemutatja a tanításban alkalmazott eljárásokat.

Leírás

A diszlexia, mint valami járvány terjed. Lassan minden ötödik diákra ráakasztható ez a diagnózis. Ami néhány évtizeddel ezelőtt még a legtöbbek számára ismeretlen kifejezés volt, az, az utóbbi években mindennapossá vált. Ijesztően hangzott, és sokan szégyellték, titokban tartották. Ma már, mióta egyre több híres emberről derül ki, hogy valamilyen mértékben diszlexiás (volt), néha még némi büszkeség is jár a címkéhez.
A szakemberek sokféle módszert, eljárást és terápiát dolgoztak ki a diszlexia kezelésére. A spártai nevelés hívei azonban állítják, hogy egy-két pofon segítene a legtöbbet az olvasási teljesítmény növelésében. Szerintük régebben azért nem volt ennyi disz-pinty, mert a gyerekek elé pontosan meghatározott feladatokat állítottak, és nem volt kibúvó.
Mások elnézőek a diszlexiásokkal, gyámolítandó, támogatandó fogyatékosokként kezelik őket. Sokan felmentésként használják a diszlexiát, a címke mögé bújnak az erőfeszítések elől. Ez sajnos hamar visszaüt, hiszen mindegy miért nem tud valaki teljesítményt felmutatni, a boldogulását a tudás hiánya egész életében akadályozni fogja. A diszlexia azonban nem betegség, nem diagnózis, nem dicsőség és nem szégyen. Nem felmentés és nem büntetés. A diszlexia sajátos gondolkodásmód, amely a 20. század vége, a 21. század eleje társadalmi-kulturális hatásai által terjed. Ahhoz, hogy ne zavart okozzon, hanem új lehetőségeket nyisson, pontosan kell érteni a diszlexia mibenlétét, és fel kell tárni kialakulásának és terjedésének oki hátterét.
Ez a könyv éppen ehhez a megértéshez kíván hozzájárulni a diszlexiát a hagyományostól eltérő szempontok szerint bemutatva, és a megoldási módoknak új támadáspontokat állítva. Szakemberek és laikusok egyaránt haszonnal forgathatják a diszlexia újfajta megértését és kezelését bemutató könyvet.

Tartalom

A hagyományos tanulási zavar
A specifikus tanulási zavarok fogalma
A specifikus tanulási zavarok kialakulása
A specifikus tanulási zavarok azonosítása
A specifikus tanulási zavarok kezelése
A diszlexia betegség és sajátosság elmélete
A tanulási zavar és a tanítási zavar
A specifikus tanítási zavarok kialakulása
Az értelmi képesség és a motiváció szerepe a diszlexiában
Figyelemzavar, hiperaktivitás és magatartászavar
Vizsgálatok
Egyéni fejlesztési terv
Az alapvető megismerő rendszer fejlesztése
Képességek vizsgálata
Fejlesztés a családban
Fejlesztés az óvodában és az iskola alsó tagozatán
Játékkatalógus
Rejtvénygyűjtemény
Az iskolai készségek fejlesztése
A tanulás
Olvasás
Írás, helyesírás, fogalmazás
Idegen nyelv
Számolás
Tanulás, tanítás, munka és életvitel
Tanulási stílus és diszlexia
Tanulási módszerek
Diszlexia és tanulás
Diszlexia és tanítás
Életmód és munka
Befejezés
Irodalomjegyzék
Névmutató
Tárgymutató
Jegyzetek