Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Downtown Blues

Paraméterek

Szerző Najmányi László
Cím Downtown Blues
Alcím Halász Péter emlékére
Kiadó Nyitott Könyvműhely Kiadó
Kiadás éve 2006
Terjedelem 244 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 963 9725 01 3
Ár:
2.680 Ft
2.412 Ft
Kedvezmény: 10%

A Downtown Blues két hasonló sorsú művész, Halász Péter és a szerző közösen átélt idejéről szól. A kommunista diktatúra ragacsos pokláról, az emigráció tudatállapotáról, New York sötét oldaláról, majd az újrakezdésről a rendszerváltozás utáni Magyarország izgága káoszában.

Leírás

A Downtown Blues két hasonló sorsú művész, Halász Péter és a szerző közösen átélt idejéről szól. A kommunista diktatúra ragacsos pokláról, az emigráció tudatállapotáról, New York sötét oldaláról, majd az újrakezdésről a rendszerváltozás utáni Magyarország izgága káoszában.
„Nem barátja voltam Halász Péternek, hanem – néha hálás, máskor hálátlan – közönsége. Mert nem barátokra volt szüksége, hanem közönségre. Mindketten bejártuk a világot, és New Yorkban találtunk otthonra. A rendszerváltás után mindketten Magyarországra jöttünk, hogy befejezzük, amit évtizedekkel azelőtt elkezdtünk. Töredékes útinaplóként, kortörténetként, kórtörténetként, költői visszaemlékezésként egyaránt olvasható ez a könyv. Anekdoták, történetek, kommentárok, jegyzetek, 35 év lenyomatai. A legkülönfélébb nációkhoz, hitekhez, meggyőződésekhez tartozó emberek ezreivel találkoztam életem során, közülük kevés volt rendkívüli. Halász Péter egyike volt a néhány különleges embernek, akikkel összehozott a sors.
Najmányi László
 
Halász Péter (1943-2006) színész, rendező, író, pedagógus. Halász Péter és színháza az 1970-es évek Budapestjének egyik legfontosabb szellemi energiaközpontja, a diktatúra elleni kulturális ellenállás szimbóluma volt. Az 1969-ben alapított Kassák Stúdiót 1972-ben betiltották. Lakásszínházzá alakultak. 1976-ban emigrációra kényszerítette őket a politika. A hontalanná vált társulat rövid idő alatt világhírű lett, a legrangosabb európai és amerikai díjakkal honorálták munkásságukat. New Yorkban találtak otthonra, ahol megalapították a Squat Színházat. A rendszerváltás után visszatérve Halász Péter darabokat írt és rendezett, színházi közösségeket hozott létre, tanított, a kortárs világszínház megteremtésén munkálkodott. Utolsó előadásaként a halálosan beteg művész 2006. február 6-án a Műcsarnokban élve felravataloztatta magát.
 

Tartalom

A szerző előszava
Downtown Blues
Búcsú Halász Pétertől
Virtuális Temetés
Kronologikus töredékek
Timothy Leary esete a halállal
Antonin Artaud a Dohány utcában
Algol
Dr. Végső és az eat-art
Orfikus töredékek
New York árnyai
Hernando's Hideaway
Dixi
Bardo
NetStageOne
DJ Lenyúl
Javaslatok
A Zóna
Javaslat a politikusok kötelező, periodikus elmegyógyászati átvilágítására
Besúgóm volt, ma is a barátom
Vámpíréjszaka
Deus ex machina
Blokk
Időfoszlányok
Midnight Blues
Gyászbeszéd
Halász Péter Virtuális Emlékmű
Javaslat Halász Péter életművének állami elismerésére
Kommentárok a Javaslathoz
Kiegészítések a Javaslathoz
Zárszó
Képek
Prelűd
Az emigráció évei
Kísértetjárás 1991-2006
Halász Péter életrajza
Najmányi László életrajza