Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Downtown Blues

Downtown Blues Katt rá a felnagyításhoz

Paraméterek

Szerző Najmányi László
Cím Downtown Blues
Alcím Halász Péter emlékére
Kiadó Nyitott Könyvműhely Kiadó
Kiadás éve 2006
Terjedelem 244 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 963 9725 01 3
Ár:
2.680 Ft
2.412 Ft
Kedvezmény: 10%

A Downtown Blues két hasonló sorsú művész, Halász Péter és a szerző közösen átélt idejéről szól. A kommunista diktatúra ragacsos pokláról, az emigráció tudatállapotáról, New York sötét oldaláról, majd az újrakezdésről a rendszerváltozás utáni Magyarország izgága káoszában.

Leírás

A Downtown Blues két hasonló sorsú művész, Halász Péter és a szerző közösen átélt idejéről szól. A kommunista diktatúra ragacsos pokláról, az emigráció tudatállapotáról, New York sötét oldaláról, majd az újrakezdésről a rendszerváltozás utáni Magyarország izgága káoszában.
„Nem barátja voltam Halász Péternek, hanem – néha hálás, máskor hálátlan – közönsége. Mert nem barátokra volt szüksége, hanem közönségre. Mindketten bejártuk a világot, és New Yorkban találtunk otthonra. A rendszerváltás után mindketten Magyarországra jöttünk, hogy befejezzük, amit évtizedekkel azelőtt elkezdtünk. Töredékes útinaplóként, kortörténetként, kórtörténetként, költői visszaemlékezésként egyaránt olvasható ez a könyv. Anekdoták, történetek, kommentárok, jegyzetek, 35 év lenyomatai. A legkülönfélébb nációkhoz, hitekhez, meggyőződésekhez tartozó emberek ezreivel találkoztam életem során, közülük kevés volt rendkívüli. Halász Péter egyike volt a néhány különleges embernek, akikkel összehozott a sors.
Najmányi László
 
Halász Péter (1943-2006) színész, rendező, író, pedagógus. Halász Péter és színháza az 1970-es évek Budapestjének egyik legfontosabb szellemi energiaközpontja, a diktatúra elleni kulturális ellenállás szimbóluma volt. Az 1969-ben alapított Kassák Stúdiót 1972-ben betiltották. Lakásszínházzá alakultak. 1976-ban emigrációra kényszerítette őket a politika. A hontalanná vált társulat rövid idő alatt világhírű lett, a legrangosabb európai és amerikai díjakkal honorálták munkásságukat. New Yorkban találtak otthonra, ahol megalapították a Squat Színházat. A rendszerváltás után visszatérve Halász Péter darabokat írt és rendezett, színházi közösségeket hozott létre, tanított, a kortárs világszínház megteremtésén munkálkodott. Utolsó előadásaként a halálosan beteg művész 2006. február 6-án a Műcsarnokban élve felravataloztatta magát.
 

Tartalom

A szerző előszava
Downtown Blues
Búcsú Halász Pétertől
Virtuális Temetés
Kronologikus töredékek
Timothy Leary esete a halállal
Antonin Artaud a Dohány utcában
Algol
Dr. Végső és az eat-art
Orfikus töredékek
New York árnyai
Hernando's Hideaway
Dixi
Bardo
NetStageOne
DJ Lenyúl
Javaslatok
A Zóna
Javaslat a politikusok kötelező, periodikus elmegyógyászati átvilágítására
Besúgóm volt, ma is a barátom
Vámpíréjszaka
Deus ex machina
Blokk
Időfoszlányok
Midnight Blues
Gyászbeszéd
Halász Péter Virtuális Emlékmű
Javaslat Halász Péter életművének állami elismerésére
Kommentárok a Javaslathoz
Kiegészítések a Javaslathoz
Zárszó
Képek
Prelűd
Az emigráció évei
Kísértetjárás 1991-2006
Halász Péter életrajza
Najmányi László életrajza