Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Drapéria

Paraméterek

Sorozat Kis műterem
Szerző Kőnig Frigyes
Cím Drapéria
Kiadó Cser Kiadó
Kiadás éve 2018
Terjedelem 100 oldal
Formátum A/4, ragasztókötött
ISBN 978 963 278 533 2
Eredeti ár:
3.995 Ft
3.595 Ft
Online kedvezmény: 10%

Az emberi alakot vagy tárgyakat burkoló, lefedő textíliákat, lepleket, függönyöket drapériának nevezik a képzőművészetben. Az első pillantásra kaotikusan kavargó redők létrejöttének törvényszerűségei vannak, amelyek ismerete nélkül nehezen képzelhető el rajzban történő ábrázolásuk. 

Leírás

Az emberi alakot vagy tárgyakat burkoló, lefedő textíliákat, lepleket, függönyöket drapériának nevezik a képzőművészetben. Az első pillantásra kaotikusan kavargó redők létrejöttének törvényszerűségei vannak, amelyek ismerete nélkül nehezen képzelhető el rajzban történő ábrázolásuk. A leplek vonalrendszerének alkalmazása gazdag lehetőségeket ad a művész szándékának kifejezésére. Drapériatanulmányok készítése fontos része a rajzi tanulmányoknak.

Kőnig Frigyes, Munkácsy-díjas festő- és grafikus- művész, 1955-ben született Székesfehérváron. Tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán (ma Egyetem) végezte 1975–1982 között Sokszorosító Grafika szakon, 2000-ben szerzett mesteri (DLA) fokozatot és 2002-ben habilitált. 1980 óta több mint 180 egyéni, illetve csoportos kiállításon szerepelt Oroszországtól az Egyesült Államokig, és számos szakmai díjban, elismerésben részesült. Művei megtalálhatók a legfontosabb magyarországi közgyűjteményekben: többek között a Magyar Nemzeti Galériában, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban, a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban és a Pécsi Janus Pannonius Múzeumban. 1990 óta tanít a Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészeti Anatómia, Rajzi és Geometria Tanszékén, amelynek 10 éve a tanszékvezető egyetemi tanára is. 2005–2013 között a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora volt. Oktatóként az ábrázolás hagyományaira helyezi a hangsúlyt, képzőművészként a tér és idő meg jelenítésének lehetőségeit vizsgálja, szisztematikus kutató- és gyűjtőmunkát végez: művészet és tudomány határterületén dolgozik. A művészeti és oktatói munka mellett elméleti tevékenysége is jelentős.

 

Cser Kiadó, 2018.

Kis műterem-sorozat

Írta: Kőnig Frigyes

Tartalom

A redővetés alapformái

Összefoglaló tanulmányok

Vázlatok, tanulmányrajzok

Példák a művészettörténet területéről

Ankara