Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Dunán innen, Dunán túl

Paraméterek

Szerző Vikár László
Cím Dunán innen, Dunán túl
Alcím Gyűjtőnapló: 1952. január 17. - 1964. május 1.
Kiadó Hagyományok Háza
Kiadás éve 2003
Terjedelem 320 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 963 86324 8 8
Eredeti ár:
2.000 Ft
1.900 Ft
Online kedvezmény: 5%

Vikár László a Magyar Tudományos Akadémián 1953-ban megalakult Népzenekutató Csoport megbízásából, több mint egy évtizeden keresztül 17 megye 176 falujában 4471 népdalt gyűjtött. A könyvhöz külön megvásárolható, eredeti felvételeket tartalmazó CD-melléklet tartozik.

Leírás

„Négyéves főiskolai tanulmány után, 1951 júniusában jeles eredménnyel végeztem a budapesti Zeneakadémián, a középiskolai ének- és zenetanári valamint karvezető szakon. Mikor ezután munkát kerestem, mert szerettem volna elhelyezkedni, három helyen is közölték velem, hogy – származásom miatt – állami állást nem kaphatok. 1952 januárjában jelentkeztem a Magyar Tudományos Akadémián működő Magyar Népzene Tára Szerkesztőségében, ahol – néhány hetes próbaidő után – hozzájárultak ahhoz, hogy ott fizetés nélküli gyakornok legyek, és a nyomdai előkészítésen kívül vidéki adatgyűjtéssel is foglalkozzam. Ettől kezdve – több-kevesebb rendszerességgel – 14 éven át, kutatótársakkal vagy egymagam, közel 300 napot töltöttem helyszíni kutatással, és ezalatt 17 megye (beleértve Nyitra, Gömör, Udvarhely és Csík megyéket is) 176 falujában 4471 népdalt gyűjtöttem.”
A fenti idézet Vikár László előszavából származik, aki gyűjtőnaplójába a tudományos feljegyzések mellé sok esetben napi eseményeket, személyes élményeket is rögzített, ezáltal adva átfogó korképet az időszakról. A könyv naplójegyzetei az ötvenes évek Magyarországát idézik, a népzenegyűjtő nehézségein és küzdelmein keresztül mutatva be egy olyan kort, amelyben a padláslesöprések mindennaposak voltak, amikor vidéken gyanús volt minden (városi) idegen, amikor a határ mellett lévő településekre csak határsáv-igazolvánnyal lehetett belépni.
Vikár László a Magyar Tudományos Akadémián 1953-ban megalakult Népzenekutató Csoport megbízásából, több mint egy évtizeden keresztül 17 megye 176 falujában 4471 népdalt gyűjtött. Ez alatt az idő alatt közel 300 napot töltött helyszíni kutatással. A kötet erről a nagyarányú gyűjtő- és kutatómunkáról számol be, korabeli terepnapló és egyéb helyszíni feljegyzések alapján. Valódi kordokumentum, amely az 1950-es, 60-as évek Magyarországát mutatja be a népzenekutató naplójegyzetein keresztül. A kötetet a szerző saját lejegyzésű kézírásos kottái, rajzai, fényképfelvételei gazdagítják.
A könyvhöz külön megvásárolható, eredeti felvételeket tartalmazó CD-melléklet tartozik.
 
Írta: Vikár László
Szerkesztette: Puskás Katalin 
 
Kapcsolódó kiadvány: