Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Egészségesen gyógyulni

Paraméterek

Szerző Barcs István
Cím Egészségesen gyógyulni
Alcím A centripetális infekciókontroll kézikönyve
Kiadó Semmelweis Kiadó
Kiadás éve 2019
Terjedelem 518 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 331 468 5
Eredeti ár:
4.800 Ft

Ez a kézikönyv részletesen tárgyal minden olyan helyzetet, amiben egyedi vagy halmozott fertőzések fordulhatnak elő, és ha ezek felismerését követően azok összefüggeni látszanak az ápolás vagy betegellátás valamely formájával, akkor az infekciókontroll körébe tartozónak minősülnek.

Leírás

Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések – kóroktan, diagnosztika, járványtan, megelőzés, kapcsolódások. Fertőzések veszélyének kitetten éljük életünket. Testünket kívülről és belülről is olyan közeg övezi, amit mikroorganizmusok, közöttük számos, bennünket megfertőzni is képes faj tölt ki; velük szemben immunrendszerünk, életmódunk és – többek között – saját baktériumflóránk nyújt védelmet. A közfigyelem és az egészségügyi szakma – szakmák – figyelme a betegellátás kapcsán fellépő fertőzésekre, azok megelőzésére irányul. De lehet-e különbséget tenni a kórházban és a kórházon kívül fellépő fertőzések között? Ennek a könyvnek a szerzői azt a nézetet képviselik, hogy a fertőzések kialakulásának a tényezői ugyanazok minden életkorban, minden élethelyzetben, emberek minden csoportjában. Az eltérések az egyén aktuális fogékonyságában, a jellemző kórokozók spektrumában, a fertőzések lefolyásában és következményeinek orvoslásában vannak. Ez a kézikönyv részletesen tárgyalja a születéstől életünk alkonyáig, a mindennapi életünkben körülöttünk lévőktől a szabadságuktól megfosztott emberekig, a kültakaró és a szájüreg fertőzéseitől a véráramfertőzésekig, a háziorvosi rendelőtől az általános profilú kórházi gyógyító osztályon át az intenzív terápiás ellátásig minden olyan helyzetet, amiben egyedi vagy halmozott fertőzések fordulhatnak elő, és ha ezek felismerését követően azok összefüggeni látszanak az ápolás vagy betegellátás valamely formájával, akkor az infekciókontroll körébe tartozónak minősülnek. A könyv szerzői valamennyien tapasztalt szakemberek, akik az egészségügy részterületein szereztek mások számára hasznosítható tudást. Az egymást követő fejezetek sorra veszik a betegbiztonság hazai történetét, a jogi és közgazdasági meghatározókat, a fertőzések létrejöttének, terjedésének, megfékezésének, gyógyításának, következményei elhárításának lehetőségeit. A betegre a hagyma héjaként simulnak rá az egyes tevékenységi körök, amik egymással összerendezetten törekednek egészségét helyreállítani. De minden egyes tevékenység befelé, a beteg irányába hat. Centripetális erőként.

„...A betegbiztonság megvalósítása ma európai prioritás. Egyszerűen fogalmazva azt jelenti, hogy aki egészsége helyreállítása céljából keresi fel orvosát, azt ne érje mindeközben semmilyen sérelem, károsodás. Se fizikai, se anyagi, se erkölcsi értelemben; biztonságban gyógyuljon. Egészségesen gyógyuljon, az alapbetegsége kezelése közben ne alakuljon ki rajta más betegség, sem kezelési mellékhatás, sem műtéti szövődmény, sem fertőzés, amik az egészségügyi ellátással kapcsolatba hozhatók lennének. A gyógyulás egyik alapfeltétele: a beteg feltétlen bizalommal legyen orvosával szemben. És ezt a bizalmat az rendítheti meg a legjobban, ha a beteg arról értesül a híradásokból, vagy személyesen tapasztalja, hogy a gyógyítás közben, gyógyulás helyett a betegek (ő maga vagy hozzátartozói) fertőző betegségeket szenvednek el. Ez a könyv az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések kialakulásának, tünetegyüttesének, élettani és mikrobiológiai okainak, megelőző, felderítő és nyomon követő rendszereinek, a kórházi epidemiológia elemeinek a gyűjteménye. Nem akar az infekciókontroll tankönyve lenni. Egy olyan könyvet írtunk szándékunk szerint, amit a gyógyító egészségügy minden szereplője haszonnal tud forgatni, talál benne számára hasznosítható tudást. Igyekezetünk szerint egy kötetbe foglaltuk össze a közvetlen betegellátást megelőző, azt segítő, a feltételeket létrehozó területeket, a hazai közegészségügy történeti folyamatait, a jogi szabályozás rendszerét is, a középpontot körülölelő gömbhéjakat. A tárgyalás során a felszínről a középpont irányába haladunk. Centripetálisan.”

Barcs István, a könyv szerkesztője

Semmelweis Kiadó, 2019.

Szerkesztette: Dr. Barcs István

Lektor: Dr. Almási István