Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Egy fa nem erdő

Paraméterek

Sorozat Az ékesszólás kiskönyvtára
Szerző Csűry Bálint
Cím Egy fa nem erdő
Alcím 3700 népies szólás, közmondás és helyzetmondat Csűry Bálint Szamosháti szótárából
Kiadó Tinta Könyvkiadó
Kiadás éve 2022
Terjedelem 188 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 409 333 6
Eredeti ár:
2.990 Ft
2.541 Ft
Online kedvezmény: 15%

Az Egy fa nem erdő című gyűjtemény a Szamosháti szótárban föllelhető 3700 szólást, közmondást, szóláshasonlatot, helyzetmondatot ‒ összefoglaló néven frazémát ‒ tartalmazza. Ez a szótár a frazémákat az első szavuk szerinti ábécérendben közli, megadja magyarázatukat, és gyakran a néprajzi hátterüket is bemutatja.

Leírás

A XX. század kiemelkedő nyelvésze, Csűry Bálint (1886‒1941) arra vállalkozott, hogy elkészítse a szamosháti emberek szókincsének a teljes szótárát. Gazdag gyűjtését a Szamosháti szótárban jelentette meg két kötetben 1935–1936-ban. A tájszavak mellett a magyar népnyelv virágaihoz tartoznak a többszavas kifejezések is, velük a szamosháti ember ezerféle színt tud adni a beszédének, ezért a szerző ezeket is bevette a szótárába.

Az Egy fa nem erdő című gyűjtemény a Szamosháti szótárban föllelhető 3700 szólást, közmondást, szóláshasonlatot, helyzetmondatot ‒ összefoglaló néven frazémát ‒ tartalmazza. Ez a szótár a frazémákat az első szavuk szerinti ábécérendben közli, megadja magyarázatukat, és gyakran a néprajzi hátterüket is bemutatja. A gyűjtemény durva, gúnyos és tréfás nyelvi elemeket is tartalmaz. Egyik érdekessége, hogy szép számmal közöl szófordulatokat, helyzetmondatokat is. Például:

– Az isten áldja meg, ahol egyet lép! (áldás)

– Fusson ki a szemem, ha látom! (esküdözés)

– Az isten rogyassza rád az eget! (káromkodás)

– Öcsém, agyagos! Tiéd a gémfos. (durva megszólítás)

– Ülj le minálunk, legyél a mi lányunk! (kínálás)

– Hinta, palinta, szépen szól a pacsirta. (mondóka)

Gyűjteményünk segítségével tanulmányozhatjuk a Szamoshát jellegzetes szólás- és közmondáskincsét, mintegy visszaröppenve a hagyományos földműves gazdálkodás mára szinte nyomtalanul eltűnt világába. A szótár egyben tisztelgés a szorgos gyűjtő, Csűry Bálint emléke előtt is.

 

Tinta Könyvkiadó, 2022.

Az ékesszólás kiskönyvtára 83.

Írta: Csűry Bálint

Szerkesztette: Kiss Gábor, Balázsi József Attila