Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Egy kiscsoportos fejlesztő program kísérlete

Paraméterek

Sorozat Iskolapszichológia
Szerző Magyar Judit
Cím Egy kiscsoportos fejlesztő program kísérlete
Alcím Tanulási és magatartási gondokkal küzdő gyerekek számára
Kiadó ELTE PPK
Kiadás éve 2004
Terjedelem 69 oldal
Formátum A/5, irkafűzött
ISBN IP13
Ár:
1.200 Ft
1.080 Ft
Kedvezmény: 10%

Az iskola fő elvárása az iskolapszichológussal szemben, hogy az ún. „problémás gyerek” gondját a vállára vegye, ezzel könnyítve a pedagógus helyzetén, tehermentesítve őt. S természetesen: jól alkalmazkodó, s viszonylag jól tanuló gyermeket szeretne rövidesen látni. (Iskolapszichológia 13.)

Leírás

Az iskola fő elvárása az iskolapszichológussal szemben, hogy az ún. „problémás gyerek” gondját a vállára vegye, ezzel könnyítve a pedagógus helyzetén, tehermentesítve őt. S természetesen: jól alkalmazkodó, s viszonylag jól tanuló gyermeket szeretne rövidesen látni.
A „probléma” általában viselkedési zavart jelent, ezen belül is a túlzott nyugtalanság, hipermobilitás a leginkább zavaró. Sokszor azonban ezek a tünetek nem önmagukban léteznek, hanem tanulási nehézségekhez társulnak, illetve azokból erednek.
A pszichológus elsődleges feladata, hogy kiderítse, mi áll a rendellenes viselkedés hátterében. Nagyon gyakran kiderül, hogy tanulási zavarral állunk szemben. Fontos ennek megállapítása, mert ez ezúttal meg is határozza a fejlesztés, beavatkozás módját: csupán személyiségfejlesztés legyen-e a cél, vagy ez képesség-, illetve készségfejlesztéshez társuljon.
Az iskolát tekintve lényegesnek tartom, hogy a gondot jelentő gyerekek nem elszigetelten, önmagukban élnek, hanem egy csoport, egy osztályközösség tagjaiként, nem lehet tehát őket attól függetlennek tekinteni. Tanulmányomban egy általános iskolai csoportról beszámolni, természetesen ismertetve a hatásvizsgálatát is. A csoportfolyamatot is bemutatom – a lényeges mozzanatokat kiemelve –, pontosan azért, hogy nyilvánvaló legyen a kimutatható változások és bizonyos csoporttörténések esetenkénti összecsengése. 
Sorozatszerkesztő: Porkolábné dr. Balogh Katalin

Tartalom

Bevezető
A csoportalakulás előzményei
Elméleti alapok
A fejlesztés kognitív vonatkozásai
A fejlesztés érzelmi-motivációs szempontjai
A fejlesztés célja, menete
A csoport szervezése, a tagok kiválasztása
A csoport folyamata, a történések értelmezése
A fejlesztő eljárás hatásvizsgálata
Összegzés
Irodalom