Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Egy változó kor változó ifjúsága

Paraméterek

Sorozat Szakmai Forrás Sorozat
Szerző Elekes Zsuzsanna
Cím Egy változó kor változó ifjúsága
Alcím Fiatalok alkohol- és egyéb drogfogyasztása Magyarországon
Kiadó L'Harmattan Kiadó
Kiadás éve 2009
Terjedelem 240 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 236 204 5
Eredeti ár:
3.300 Ft
2.970 Ft
Online kedvezmény: 10%

Ez a kötet az ESPAD 2007. évi negyedik hullámának eredményei alapján mutatja be a magyar diákok fogyasztási szokásait és az elmúlt 12 évben bekövetkezett változásokat.

Leírás

Az ESPAD 1995-ben indult azzal a céllal, hogy rendszeresen ismétlődő, időben és nemzetközileg összehasonlítható adatokat gyűjtsön Európa fiataljainak dohányzási, alkohol- és egyéb drogfogyasztási szokásairól. Ez a kötet az ESPAD 2007. évi negyedik hullámának eredményei alapján mutatja be a magyar diákok fogyasztási szokásait és az elmúlt 12 évben bekövetkezett változásokat. A szerző vizsgálja, milyen tényezők befolyásolják a különböző szerek kipróbálását, rendszeres vagy problémás fogyasztását, valamint azt, hogy az elmúlt 12 év változásai milyen mértékben érintették az eltérő társadalmi-demográfiai csoportokba tartozó fiatalokat. Foglalkozik a különböző fogyasztási formák együttjárásával, és megpróbálja körülhatárolni a fiataloknak azt a csoportját, amely leginkább tekinthető problémás fogyasztónak.
Az ESPAD 2007. évi eredményei változást mutatnak a különböző szerek európai elterjedtségében. A magyarországi adatok sok tekintetben követik a nemzetközi trendeket. A kötet bemutatja az Európában végbement változásokat, vizsgálja, hogy a magyar fiatalok tiltottszer- és legálisszer-fogyasztása mennyiben tér el Európa más országainak fiataljaiétól, melyek azok a fogyasztási formák, amelyek alapján a magyar diákok Európa élén találhatóak, és melyek azok, amelyek alapján elmaradnak az európai átlagtól. Kísérletet tesz annak értelmezésére, hogy milyen társadalmi jelenségek magyarázhatják a fiatalok fogyasztási szokásaiban bekövetkezett változásokat.
Elekes Zsuzsanna szociológus, kandidátus, a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézetének docense. A nyolcvanas évektől foglalkozik az alkohol- és kábítószer-fogyasztás szociológiai kérdéseivel. Kutatásai elsősorban az alkohol- és kábítószer-fogyasztás elterjedtségének, jellegének vizsgálatára, a fogyasztásra ható társadalmi tényezők feltárására irányulnak. A hazai kutatások mellett számos nemzetközi programban vesz részt.
 

L’Harmattan Kiadó, 2009.

Szakmai Forrás Sorozat

Szerkesztette: Elekes Zsuzsanna

Sorozatszerkesztő: Demetrovics Zsolt