Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Élők gyönyöre a szerelem

Paraméterek

Szerző Kun János – Kun Jánosné
Cím Élők gyönyöre a szerelem
Alcím A sokszínű szerelem és erotika a szépirodalomban
Kiadó Arkadas Kiadó
Kiadás éve 2002
Terjedelem 256 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 963 202 963 1
Eredeti ár:
1.980 Ft

Kun János és Kun Jánosné olvasókönyvet készített a címben jelzett témakörről. Külföldi és magyar versek, novellák, regényrészletek mellett szakszövegekből is találhatók szemelvények a könyvben.

Leírás

A szexualitással kapcsolatosan ilyen kötet még aligha jelent meg, más témakörben sem nagyon, talán az egyetlen hasonló Kontra György évtizedekkel ezelőtt megjelent könyve a gyermek biológiai és lelki fejlődéséről, mert az a könyv próbálta a témát, elsősorban szépirodalmi anyagon, idézeteken át bemutatni. Kun János és Kun Jánosné olvasókönyvet készített a címben jelzett témakörről. Külföldi és magyar versek, novellák, regényrészletek mellett szakszövegekből is találhatók szemelvények a könyvben. Így az önmagában is érdekes téma most még olvasmányosabban, elevenebben kerül a felhasználó, a „fogyasztó” elé. A szerkesztők így számot vetettek azzal a ténnyel, hogy az az olvasóközönség, amelynek legnagyobb szüksége lenne, hogy megismerje a nemiség tényeit és egyben kapjon erkölcsi szempontokat hozzá, és érjék nevelési impulzusok e téren, nem igazán alkalmas arra, hogy befogadja a száraz, szakszerű felvilágosítást. Ez a közönség ugyanis a fiatalok világa, a fiatal korcsoportok pedig nem az elmélkedés, hanem az akció hívei, érdeklődésük sokfelé kötődik, nagyon nehéz őket rávenni, hogy hagyományos szexuális felvilágosító irodalmat vegyenek kézbe. De ha olvassák is, motivációs rendszerük nem igazán alkalmas a befogadásra. Itt viszont a vers, a történet, az aforizma ragadja magával a figyelmet, az iskolai irodalmi előtanulmányok segítenek, a szöveg nem túl hosszú, lehet részletekben is foglalkozni vele, a sajátos igény nyomán ki lehet egyes témákat keresni belőle. Ami még fontosabb, a könyv különleges módon tud közelíteni az erkölcsi nevelés kérdéséhez. Az értékeket, elveket, életmintákat, a dilemmák átélésének és megoldásának módjait nem a tanár vagy a szakember mondja el a gyerekeknek, hanem az irodalmi mű közvetíti, benne a költő, író, gondolkodó művészi kifejező erejével.
Biztos vagyok, hogy a könyv a szexuális nevelés fejlődésének folyamatában jelentős állomás lesz, és kívánom, hogy minél szélesebb körben jusson el ez a kis kötet az ifjúsághoz.
 
Buda Béla dr.