Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Emlősök

Paraméterek

Szerző Schmidt Egon
Cím Emlősök
Alcím Európában és a nagyvilágon
Kiadó Műszaki Könyvkiadó
Kiadás éve 2012
Terjedelem 164 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 16 4564 4
Eredeti ár:
1.990 Ft
1.791 Ft
Online kedvezmény: 10%

Aki érdeklődik az emlősök iránt, hazai és távoli tájakon tett utazásai során bizonyára igyekszik minél több fajt látni és megfigyelni. Óvjuk természeti értékeinket, az állatokat és élőhelyeiket! Egy lerombolt épületet, hidat újjá lehet építeni, de ha egy állatfaj kipusztul, azt nem hozhatjuk vissza soha többé.

Leírás

Aki érdeklődik az emlősök iránt, hazai és távoli tájakon tett utazásai során bizonyára igyekszik minél több fajt látni és megfigyelni. Az esőerdőkben, a dzsungelben vagy a magas északon élő állatok megfigyeléséhez könyvünk is segítséget nyújthat. Egy afrikai szafari vagy egy kirándulás valamelyik indiai rezervátumba óriási élményt jelent, különösen akkor, ha sikerül néhányat a látott állatok közül a könyvben talált ábrák segítségével meghatározni. A hazánkban élő emlősök között vannak védettek és fokozottan védettek, de olyanok is, amelyeket kártevőként tartanak számon. Egyesek vadászhatók, ezt a vadászati törvények szabályozzák. Állományaik néha változnak. Túlszaporodott a gímszarvas és a vaddisznó, de szinte a kipusztulás szélére sodródott a földikutya. Gyakoribbá vált a nyuszt, megjelent a korábban eltűnt farkas és hiúz, a déli országrészben egy idő óta jelentős állománya van az újból felbukkant aranysakálnak (Toldi Miklós nádi farkasa), és akadnak egyelőre csupán alkalmilag előkerülő fajok, mint a nyestkutya és a mosómedve. Egyes kisrágcsálók állománya időnként rendkívüli módon felszaporodik, az ilyen gradációs években a mezei pocok jelentős kártételéről beszélhetünk. Emlőseink egy része téli álmot alszik, velük, hasonlóan a vonuló madarakhoz, csak tavasztól őszig találkozhatunk. A többiek jelenlétének megállapításához nyújtanak segítséget a néha nagyon jellemző táplálékmaradványok, ürülékek, havas téli időben a hátrahagyott lábnyomok.
Az emberi tevékenység, az egyre fokozódó erdőirtások, a világ tüdejének számító esőerdők rohamos csökkenése, az Afrikában, Ázsiában és másutt dívó kegyetlen orvvadászat, sőt még a tömeges turizmus is oda vezetett, hogy ma számos faj állománya a kipusztuláshoz közelít, egyes esetekben már az utolsó példányokat számolják. Állatkertek igyekeznek őket szaporítani és így megmenteni az utókor számára. Óvjuk természeti értékeinket, az állatokat és élőhelyeiket! Egy lerombolt épületet, hidat újjá lehet építeni, de ha egy állatfaj kipusztul, azt nem hozhatjuk vissza soha többé.

 

Műszaki Könyvkiadó, 2012.

MK-4564-4

Írta: Schmidt Egon

Illusztrálta: Budai Tibor

Lektor: Dr. Csorba Gábor

Tartalom

Európai emlősök

Emlősök a világon