Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Epidemiológiai szakápolók tananyaga I-II.

Paraméterek

Szerző Páll Gábor
Cím Epidemiológiai szakápolók tananyaga I-II.
Kiadó Állami Egészségügyi Ellátó Központ
Kiadás éve 2006
Terjedelem 518 oldal
Formátum A/4, ragasztókötött
ISBN ÁEEK18
Ár:
5.917 Ft

Általános és részletes járványtani alapismeretek; az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések általános és részletes járványtana. A fertőző betegségek megelőzésének és leküzdésének általános gyakorlata; az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzése; az infekciókontroll.

Leírás

A Magyarországon 1995 őszén elkezdődött és a továbbiakban az 1996-ban megjelent 36/1996. (X 15.) NM rendelettel szabályozott epidemiológiai szakápoló képzéssel kapcsolatosan az évek során egyre több tapasztalat állt rendelkezésre a hazai képzés hogyan továbbjának megválaszolására. A kérdés elsősorban az volt, hogy miből álljon, illetve miből tevődjön össze a szorosan vett szakmai tananyag, aminek természetesen magában kell foglalnia a külföldi tapasztalatokat is, illetve ezek magyar viszonyokra alkalmazható változatait. Ugyanakkor az is nyilvánvaló volt, hogy a tananyag kialakításához a különböző klinikai szakterületek képviselőinek a bevonása is szükséges. Ez annál is inkább indokolt volt, mivel az epidemiológiai szakápolók az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésére irányuló tevékenységüket a klinikai szakterületek orvosaival és egészségügyi szakdolgozóival szorosan együttműködve végzik.
A jegyzet az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseket a hazai egészségügyi gyógyító-megelőző ellátás rendszere alapján tárgyalja, melyen belül jelenleg is a fekvőbeteg-ellátás területén előforduló nosocomialis fertőzések problémáját kell súlyponti kérdésnek tekinteni. Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megkülönböztetése egyébként azért is indokolt, mert p1. a járóbeteg-ellátás volumenének bővítése iránt világviszonylatban növekvő igény mutatkozik, melynek következményeként várható, hogy ennek az ellátási területnek eddigi alacsonyfertőzési száma a volumen bővüléssel egyenes arányban növekedni fog.
Az epidemiológiai szakápoló képzés fontos feladata, hogy az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, elsősorban a nosocomialis fertőzések megelőzésére, az infekciókontroll céljára, elméleti és gyakorlati vonatkozásban egyaránt jól képzett szakembereket biztosítson. Ehhez a felkészüléshez az epidemiológiai, illetve az általános és részletes járványtani alapismeretek nélkülözhetetlenek. Szükséges tehát, hogy ezek a témakörök képezzék a szorosan vett szakmai tananyag alapját és erre kell felépíteni az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések általános és részletes járványtanának oktatását is.
 
Lektor: Vass Ádám