Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Érettségi mintatételek kémiából

Paraméterek

Szerző Feketéné Györe Szilvia – Somogyiné Ambrus Erika
Cím Érettségi mintatételek kémiából
Alcím 120 középszintű tétel
Kiadó Maxim Kiadó
Kiadás éve 2017
Terjedelem 192 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 261 815 9
Eredeti ár:
3.280 Ft
2.952 Ft
Online kedvezmény: 10%

60 A és 60 B szóbeli középszintű érettségi mintatételt tartalmazó kötetünk a 2017-ben életbe lépő, új érettségi követelményrendszer, valamint a hivatalos mintatételek alapján készült. Kiadványunk minden érettségi feladattípust és témakört érint, ezáltal összefoglalásra és ismétlésre is alkalmas.

Leírás

60 A és 60 B szóbeli középszintű érettségi mintatételt tartalmazó kötetünk a 2017-ben életbe lépő, új érettségi követelményrendszer, valamint a hivatalos mintatételek alapján készült. Kiadványunk minden érettségi feladattípust és témakört érint, ezáltal összefoglalásra és ismétlésre is alkalmas. Szerzőink nagy hangsúlyt fektettek a követelményrendszer újdonságainak kiemelésére, így hatékony segítséget nyújtanak a felkészüléshez és felkészítéshez. A kötetben minden tétel kidolgozása és lehetséges értékelése megtalálható. Tanórai használatra és otthoni gyakorlásra egyaránt ajánljuk.

 

Maxim Kiadó, 2017.

Írta: Feketéné Györe Szilvia - Somogyiné Ambrus Erika

Lektor: Dr. Neizer Teréz Zita

 

Kapcsolódó témakör:

Kémia érettségi felkészítők

Tartalom

Előszó
Tanácsok a könyv használatához
A tételek
Általános kémia
1. tétel: Atomszerkezet, az atom felépítése
2. tétel: A periódusos rendszer
3. tétel: Kémiai kötések
4. tétel: Ionok képződése, az ionkötés kialakulása
5. tétel: Kovalens kötés, a molekulák alakja és polaritása
6. tétel: Másodrendű kémiai kötések
7. tétel: Kristályrácstípusok összehasonlítása
8. tétel: Anyagi halmazok
9. tétel: Egykomponensű rendszerek, elemek, vegyületek
10. tétel: Halmazállapotok, halmazállapot-változások
11. tétel: Többkomponensű rendszerek
12. tétel: Kémiai átalakulások
13. tétel: Kémiai reakciók termokémiai jellemző
14. tétel: Kémiai reakciók reakciókinetikai jellemzői, kémiai egyensúly
15. tétel: Savak, bázisok, sav-bázis reakciók
16. tétel: Redoxi reakciók, galvánelemek
17. tétel: Elektrolízis
18. tétel: Ionkristályok oldódása, vizes oldatok kémhatása, a pH
19. tétel: Oldódás, oldatok, oldatok összetétele
20. tétel: Kémiai jelrendszer
Szervetlen kémia
21. tétel: A hidrogén
22. tétel: A klór és vegyületei
23. tétel: Az oxigén és az ózon
24. tétel: Az oxigénvegyületek és a víz
25. tétel: Oxosavak: kénsav, salétromsav, foszforsav
26. tétel: A kén és vegyületei (dihidrogén-szulfid, kén oxidok, kénsav)
27. tétel: A kén-dioxid és a kénsav
28. tétel: A nitrogén és az ammónia
29. tétel: Az ammónia és a salétromsav összehasonlítása
30. tétel: A foszfor és a foszforsav
31. tétel: A széncsoport elemei, a szén allotróp módosulatai
32. tétel: A szén-oxidok és a szénsav
33. tétel: A fémek általános jellemzése
34. tétel: Alkálifémek és vegyületeik
35. tétel: Alkáliföldfémek és vegyületeik
36. tétel: A p-mező fémei: alumínium, ón, ólom
37. tétel: A d-mező fémei: vas, réz, cink
38. tétel: A vascsoport és a vas
39. tétel: A rézcsoport elemei: réz, ezüst, arany
40. tétel: A vas és a réz összehasonlítása
Szerves kémia
41. tétel: A szerves vegyületek szerkezete, az izoméria
42. tétel: Szerves vegyületek kémiai jellemzői
43. tétel: Telített szénhidrogének, a metán
44. tétel: Telítetlen szénhidrogének, alkének
45. tétel: Szénhidrogének, a metán és az etén összehasonlítása
46. tétel: Telítetlen szénhidrogének, alkének, diének, poliének
47. tétel: Telítetlen szénhidrogének, alkinek
48. tétel: Aromás szénhidrogének, a benzol
49. tétel: Hidroxivegyületek, az alkoholok és a fenolok
50. tétel: Oxovegyületek, aldehidek és ketonok
51. tétel: Karbonsavak, az ecetsav
52. tétel: Észterek, karbonsavészterek
53. tétel: A zsírok, az olajok és a szappan
54. tétel: Nitrogéntartalmú szerves vegyületek, aminok, amidok
55. tétel: Szénhidrátok, monoszacharidok és diszacharidok
56. tétel: Szénhidrátok, poliszacharidok
57. tétel: Aminosavak, fehérjék
58. tétel: Nukleotidok, nukleinsavak
59. tétel: Műanyagok
60. tétel: Energiaforrások, a kőolaj és a földgáz
B tételek
Általános kémia
1. tétel: Anyagi rendszerek vizsgálata
2. tétel: Diffúzió és adszorpció vizsgálata
3. tétel: Anyagok azonosítása vezetőképességük vizsgálata alapján
4. tétel: Anyagok azonosítása az oldódásuk alapján
5. tétel: Az oldódás energiaviszonyai, az oldhatóság vizsgálata
6. tétel: Reakciósebesség vizsgálata
7. tétel: Katalitikus reakció vizsgálata
8. tétel: Erős sav hígítása és koncentráció változásának meghatározása
9. tétel: Háztartásban használt anyagok kémhatásának vizsgálata
10. tétel: Háztartásban használt anyagok vizsgálata
11. tétel: Nátrium-hidroxid-oldat koncentrációjának meghatározása
12. tétel: Meszes víz és nátrium-hidroxid-oldat azonosítása
13. tétel: Egy reakciósor értelmezése
14. tétel: Alumíniumlemez és ólom azonosítása
15. tétel: Ezüst-nitrát, kihevített réz(II)-szulfát és nátrium-karbonát azonosítása.
16. tétel: Redoxireakciók vizsgálata
17. tétel: Reakciótípusok vizsgálata
18. tétel: A gyümölcselemek is galvánelemek
19. tétel: Fémek elektrokémiai korróziója
20. tétel: Cink-klorid-oldat elektrolízise
Szervetlen kémia
21. tétel: Halogének vizsgálata
22. tétel: Egy apoláris molekula vizsgálata
23. tétel: Oxidok, hidroxidok, oxosavak és sók előállítása
24. tétel: Kén-hidrogén és kén-dioxid reakciói
25. tétel: Kénsav reakciói fémekkel és fém-oxiddal
26. tétel: Ammóniagáz keletkezése és reakció
27. tétel: Egy só azonosítása
28. tétel: Salétromsav, kénsav és nátrium-hidroxid meghatározása
29. tétel: Szén-dioxid-gáz előállítása és reakcióinak vizsgálata
30. tétel: Gázok azonosítása
31. tétel: Kalcium, vas és ezüst azonosítása
32. tétel: Alkálifém és alkáliföldfém-vegyületek azonosítása
33. tétel: Szóda, glaubersó (nátrium-szulfát) és konyhasó azonosítása
34. tétel: Szóda és trisó vizsgálata
35. tétel: A szódabikarbóna reakcióinak vizsgálata
36. tétel: Kálium vegyületek meghatározása
37. tétel: Magnézium-karbonát reakciója
38. tétel: Három fehér szilárd anyag azonosítása
39. tétel: Reakciótípusok azonosítása
40. tétel: Oldatokban bekövetkező változások értelmezése
Szerves kémia
41. tétel: Kísérletek metánnal
42. tétel: Etán és etin azonosítása reakcióik alapján
43. tétel: Hexán, hexén és etil-alkohol azonosítása
44. tétel: Kloroform, etil-alkohol, hexán azonosítása
45. tétel: Alkoholok víztartalmának kimutatása
46. tétel: Alkoholok vizsgálata
47. tétel: Dietil-éter vizsgálata és három anyag azonosítása
48. tétel: Oxovegyületek vizsgálata
49. tétel: Az ecetsav vizsgálata
50. tétel: Ecetsav, etil-alkohol (etanol) és etil-acetát azonosítása
51. tétel: Víz, aceton, benzint kloroform azonosítása
52. tétel: Benzoesav, oxálsav és palmitinsav meghatározása
53. tétel: Étolaj vizsgálata
54. tétel: Paraffin reszelék és szappanreszelék összehasonlítása
55. tétel: Szénhidrátok vizsgálata
56. tétel: Kóla, zéró kóla és sárgarépafőzet vizsgálata
57. tétel: Keményítő kimutatása élelmiszerekben
58. tétel: Ammónia kimutatása szerves vegyületek bomlása során
59. tétel: Fehérjék reakciói
60. tétel: Tej vizsgálata